Hrvatska dobiva dvije nove sportske luke

Autor: Marija Brnić , 01. srpanj 2017. u 08:00
Promjene predviđene prostornim planom

Za ta se područja, na temelju ranijih odluka lokalnih vlasti, na pomorskom dobru planira davanje u koncesiju.

Hrvatska dobiva dvije nove sportske luke. Po zahtjevu Istarske županije, Vlada je odobrila da se iz Lučke uprave Pula izuzmu iz nadležnosti luke Peroj i Banjole, koje su dosad bile područja otvorena za javni promet, a čija je "prerastanje" u luku posebne namjene – sporsku luku, predviđeno i prostornim planovima svojih općina Medulin i Vodnjan.

Prema ranijim odlukama lokanih vlasti, koje su ovime potvrđene, za ta se područja na pomorskom dobru planira davanje u koncesiju.  Osim zelenog svjetla za dvije nove sportske luke, pulskoj lučkoj upravi odobren zahtjev i za proširenje lučkog područja Runke, koje će se odskora koristiti za komunalne vezove lokalnog stanovništva. Lučka uprava ujedno u nadležnosti odsad ima i dosadašnje divlje sidrišta Vunkuranske vale, u kojoj se planira uređenje i pružanje usluga prihvata smeća iz brodova.  

Istrijanima je odobreno i uređenje lučkih područja luke Poreč, pod čiju nadležnost dolaze Cruiser sidrište, koje je u njezinu avatoriju s osiguranom površinom za sidrenje maksimalno dva cruisera odjednom. Porečka lučka uprava dobiva pod ingerenciju također i divlje sidrište u uvali Busoja, koje će urediti i opremiti, te mol Hotela Funtana, koji se koristi za ukrcaj i iskrcaj putnika, a koji će biti korišten za prihvat turističkih brodova, kao i onih za gospodarske djelatnosti. Odluke za proračun RH, kako je istaknuo ministar mora Oleg Butković, neće imati nikakav financijski učinak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close