Državni zaštitari čuvaju čak 70 posto Vladinih objekata

Autor: Saša Paparella , 16. rujan 2015. u 11:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Čak 70% od 10 milijuna proračunskih kuna lani izdvojenih za čuvanje Vladinih institucija dobili zaštitari u državnom vlasništvu.

Prema podacima iz državne riznice, od desetak milijuna kuna, koliko vrijedi tržište zaštite objekata Vlade RH, ne računajući čuvanje kompanija u državnom vlasništvu i jedinica lokalne samouprave, unatoč institutu javne nabave lani su čak 70 posto poslova dobile zaštitarske tvrtke u državnom vlasništvu.  

Najviše je, 6,2 milijuna kuna, dobila AKD-zaštita, dok je druga tvrtka u državnom vlasništvu, Fina Gotovinski servisi, dobila 670.000 kuna. Od privatnika najuspješniji je bio Sokol Marić s prihodom od 1,1 milijun kuna.  AKD-zaštita lani je radila za 26 državnih institucija: za Vladu, 14 ministarstava, urede, povjerenstva, zavode, komisije, agencije, HAZU… Najviše novca, 1,6 milijuna kuna, dobili su od Ministarstva financija te od MUP-a još 1,1 milijun. Od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) dobili su milijun. Ministarstvo poljoprivrede platilo im je 410.000 kuna, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 330.000.  

Marić čuva Freda Matića
Drugoplasirani Sokol Marić prihodovao je pola milijuna kuna čuvajući Ministarstvo branitelja, a njihovi zaštitari čuvaju i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo kulture te Ministarstvo graditeljstva.  Treća je bila Fina GS, tvrtka u vlasništvu Fine, a koja je također u državnom vlasništvu, iako tvrde da posluju "isključivo na tržišnom principu".  Kako bilo, Fina GS najviše je radila sa MZOS-om (446.000 kuna) te s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava (212.000 kuna), dok su od Ministarstva graditeljstva dobili 562,5 kuna.

V grupa štiti policiju 
Tek u nastavku slijedi niz privatnih tvrtki. Sigurnost Osijek od države dobiva 620,000 kuna, mahom za čuvanje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Zaštitari sesvetskog Bilić- Erića, kojim je do svog prošlogodišnjeg smaknuća navodno upravljao Vinko Žuljević Klica, čuvaju samo jednu državnu instutituciju:  MZOS, koji im je lani platio 572.000 kuna. Šesta je Zaštita Zagreb s 262.000 kuna, pa V grupa, koja je od MUP- a lani dobila 199.000 kuna. Slijedi Securitas Hrvatska s 122.000 kuna, pa Klemm sigurnost s 2687 kuna dobivenih od Ministarstva poduzetništva i obrta. 

AKD-zaštita tržišno orijentirana

Neven Martić: Sve poslove dobivamo na natječaju

"Ti su podaci izvučeni kao selektivni segment iz tržišta vrijednog 1,4 milijarde kuna. AKD-zaštita poslove dobiva putem javnih nadmetanja i drži između sedam i osam posto tržišta. Godišnji prihod nam je 90 milijuna kuna, pa tih šest milijuna koje spominjete čini 6,5 posto našeg ukupnog prihoda, što je potvrda naše tržišne orijentiranosti jer je i taj dio poslova koje navodite realiziran kroz javnu nabavu", rekao nam je Neven Martić, predsjednik Uprave AKD-zaštite.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Od čega se čuvaju ti objekti – groma, poplave, otuđenja ili je u pitanju samo dobro organizirana peračina državne love?

New Report

Close