Državna revizija Kujundžiću i Barišiću šalabahter za proračun

Autor: Jadranka Dozan , 20. listopad 2016. u 22:00
Ministri znanosti i zdravstva Pavao Barišić i Milan Kujundžić/Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo znanosti za režije za stanove izdvojilo 1,1 mil. kn, a od najma ubralo samo 200.000 kuna.

Za 12 novih ministara četvrtak je bio dan primopredaja dužnosti, dok ih je sedam samo ušlo u drugi mandat.

Prvi posao koji čeka nove ministre su resorni proračuni za iduću godinu. Za Milana Kujundžića i Pavla Barišića, čelnike ministarstava zdravstva i obrazovanja, velikih resora koji nerijetko probijaju planove, inspirativno bi štivo na početku mandata mogli biti i upravo objavljeni nalazi državne revizije. Secirajući knjige i poslovanje tih resora (u 2015.) državni su revizori utvrdili ozbiljne primjedbe, nepravilnosti i neracionalnosti uz čije bi otklanjanje i proračunski limiti bili manje tijesni. Primjerice, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta lani je prvotni proračun probilo za 300 milijuna kuna. Među indikativnim propustima su mu npr. i oni vezani uz prihode od najma stanova u vlasništvu tog ministarstva (mahom za znanstvene novake).

 

2milijuna

kuna plaćena računalna mreža zdravstva, ležala tri godine

Od ukupno 122 stana u vlasništvu MZOS-a, u najam su dana 33 stana, 17 ih se koristi ali im je istekao ugovor, 21 je bespravno useljen, a 51 stan zjapi prazan. U posljednjih pet godina, tj. od 2011. Ministarstvo nije provelo natječaj za najam stanova iako je najveći broj stanova prazan. Od najma je tako lani prihodovano oko 200 tisuća kuna, a troškovi vezani uz navedene stanove (režije, održavanje) bili su gotovo 1,1 mil. kn troškova ili 894.300 veći od prihoda. A to je tek mala stavka. Državni revizori spočitavaju i neusklađenost ugovora o radu sa znanstvenim novacima s rokovima financiranja projekata na kojima su zaposleni.

 Tu je ponovno i jedna od najčešćih primjedaba, a to je da se pojedini poslovi iz redovne djelatnosti Ministarstva povjeravaju izvršiteljima usluga na temelju ugovora o djelu, koji se protežu na cijelu godinu, pa i više. Na njih je lani potrošeno 1,3 mil. kuna ili 3,3% rashoda za plaće za redovni rad, što je više od zakonskog limita. Pretjerano korištenje ugovora o djelu za poslove koji bi trebali biti redovni posao zaposlenika primjedba je koja se ponavlja i u Ministarstvu zdravstva. Revizijom za 2015. pokazalo se usto da nije obavljan kontinuiran izravni nadzor zdravstvenih ustanova. Neracionalno se proračunskim novcem raspolagalo pri sufinanciranjU pojedinih projekata, edukacija i nabava usluga, smatraju revizori. A s istim prizvukom ističu i 2 mil. kn plaćenu računalnu mrežu WAN koja je isporučena i plaćena još 2012., a stavljena u funkciju tek tri godine poslije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close