'Dostava u manje članice duplo skuplja nego u veće'

Biljana Borzan/Dusko Marusic/PIXSELL Biljana Borzan/Dusko Marusic/PIXSELL

Biljana Borzan upozorila na problem.

Strasbourg "Gotovo polovica potrošača u EU ne kupuje online iz drugih država članica zbog problema dostave", upozorila je hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu postavivši pitanje Europskoj komisiji o problemu dostave prilikom online kupovine.

Istaknula je da je, uz nemogućnost dostave, poseban problem za manje države članice preskupa dostava. "Samo 5 posto prekograničnih dostava je besplatno, a u pravilu su duplo skuplje nego dostave unutar jedne nacionalne države. I to ne bi bilo neobično kad bi cijene dostave rijetko imale veze s kilometražom. Za 40 km ćete platiti dva ili tri puta više nego za 1000 km jer ste prešli granicu!", kazala je.

Članovi odbora za unutarnje tržište kritizirali su neprovođenje postojećih Direktiva, dok se nove mjere već najavljuju Strategijom o digitalnom tržištu. Na taj način, ocjenjuju u Odboru, samo se gomila neprovediva legislativa. "Zajedničko tržište nije tržište gdje je državljanstvo preduvjet za poštenu suradnju i tu ne smije biti kompromisa!", upozorila je Borzan. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve