Kupujemo mini-podmornicu, topove, kamione i avion

Autor: Poslovni dnevnik , 07. studeni 2013. u 11:17
Ilustracija, Thinkstock

Na predstavljanju Plana nabave za 2014. i ostvarenja plana nabave za ovu godinu ministar obrane najavio je da će sljedeći tjedan Vlada donijeti odluku po kojoj će se krenuti u prodaju nekretnina.

Na predstavljanju Plana nabave za 2014. i ostvarenja plana nabave za ovu godinu ministar obrane Ante Kotromanović najavio je da će sljedeći tjedan Vlada donijeti odluku po kojoj će se krenuti u prodaju nekretnina kojima upravlja MORH. Još se ne zna koliko ima takvih nekretnina, Ministarstvo bi trebalo završiti popis do kraja godine. Prihod od prodaje išao bi za opremanje i modernizaciju Oružanih snaga. Ministar je, kaže, svjestan toga da su i njegovi prethodnici najavljivali prodaju ili iznajmljivanje nekretnina, a taj projekt nije zaživio. “Nije moj problem što se to godinama najavljivalo pa se nije ništa napravilo, moj će problem biti ako sad kažem, pa ne napravim. Ali ja ću napraviti”, poručio je. Komentirao je i činjenicu da se Đuri Đakoviću plaćala strateška zaliha rezervnih dijelova za tenkove, a da ti dijelovi nisu korišteni. ”To je jedna od stvari koje nisam sretan da sam zatekao, ali smo ispoštovali taj ugovor”, rekao je. 

Jutarnji list izdvojio je najzanimljivije dijelove sa shoping liste MORH-a za 2014. godinu, a to su:

Samohodna haubica PZH 2000 koja bi bila kupljena od Njemačke.

MRAP (donacija) – HV već ima iskustva s ovim vozilima u Afganistanu koja je dobila od Amerikanaca.

M-TVOSHKOSH (donacija) – lako oklopno vozilo namijenjeno za ophodnje i izviđanje.

AUTONOMNO PODVODNO VOZILO – vozilo bi služilo za otkrivanje zaostalih mina iz 2. svjetskog rata. Cijena vozila je oko 4 milijuna kuna. 

AIR TRACTOR – avion bi prije svega služio za obuku pilota i posada za gašenje požara. 

KAMIONI – S Njemačkom je dogovorena kupnja 370 raznih vrsta kamiona i cisterna, koja su prosječno stara između 10 i 15 godina. 

VATRENA STANICA 30 MM – prema ranijim najavama, planira se nabavka osam komada ovog naoružanja. Riječ je o stanici koju s Đurom Đakovićem razvija norveška tvrtka Konsberg. No, tek će se na natječaju, piš elist, utvrditi tko će opremiti HV ovim oružjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close