‘Dobrobit od smanjenja PDV-a tiskanim medijima trebali bi osjetiti i novinari’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2013. u 14:28
Guliver/Thinkstock

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozdravio je danas najavljeno porezno rasterećenje krizom ugroženih tiskanih medija.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozdravio je danas najavljeno porezno rasterećenje krizom ugroženih tiskanih medija, te uputio apel Vladi da utječe na poslodavce da zadrže radna mjesta te omoguće bolje radne uvjete i uvjete zapošljavanja.

U otvorenom pismu koje je SNH poslao Vladi, ministrima financija, rada i kulture, navode da bi Vlada s nadležnim ministarstvima kao i Udruga novinskih izdavača trebala pridonijeti tome da dobrobit od smanjenja PDV-a ovaj put osjete i novinari i ostali zaposlenici u medijima – putem potpisanog Nacionalnog kolektivnog ugovora, donošenjem statuta medija, smanjenjem neformalnog i RPO (registar poreznih obveznika) rada u medijima, a koristila bi, smatraju, i inicijativa za osnivanje medijskog fonda za pomoć novinarima i novinarstvu.

Vladi su predložili da se dodatnim mjerama uskrati povlašteni PDV nakladnicima koji nekažnjeno ignoriraju zakon tako što nisu donijeli statut medija kao i da se povlašteni PDV u tekućoj godini uvjetuje zaštitom radnih mjesta u svim redakcijama kao i zaštitom najugroženijih skupina u struci.

Ovisno o ponašanju Vlade, predsjednik SNH Anton Filić na današnjoj je konferenciji za novinare na temu "Otvoreno pismo premijeru – smanjenje PDV-a i položaj novinara", najavio i mogućnost štrajka kao i suradnju s drugim sindikatima, a kao zakonsku osnovu za štrajk istaknuo je to što nacionalni kolektivni ugovor nije potpisan.

Napomenuo je da su mnogi u sindikatu sumnjičavi prema ovom potezu Vlade te ga smatraju dodvoravanjem kapitalu jer su, podsjetio je, kod smanjenja PDV-a 2007. medijski poslodavci ignorirali zakon i iskoristili uštede za svoj račun.

Upozorivši na to da medijski poslodavci godinama izbjegavaju formalizirati prihvatljive uvjete rada u medijima potpisivanjem nacionalnih kolektivnih ugovora, jednostrano raskidaju i kolektivne ugovore u medijskim kućama, izbjegavaju urediti odnose između uredništava i novinara statutima medija, stalne zaposlenike zamjenjuju honorarnim i RPO suradnicima, Filić je naglasio da SNH traži da se taj prostor uredi kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje u medijima.

"Ne tražimo kolektivni ugovor već da se stvore uvjeti da se sami izborimo za njega", dodao je.

Istaknuo je da navedeni loši uvjeti za posljedicu imaju sve manji broj stalno zaposlenih novinara zbog čega slabi i njihova moć da se izbore za svoja prava. Takvom praksom, smatraju, ugrožen je i državni proračun (prema nekim procjenama – ističu u pismu, najmanje za 20 milijuna kuna), mirovinski fondovi i sustav zdravstvenog osiguranja.

"U zadnje četiri godine, oko 350 novinara ostalo je bez radnog mjesta, a oko 750 ih je na burzi, istaknuo je Filić, ocjenivši da ih nikada nije bilo toliko puno na burzi.

Komentirajte prvi

New Report

Close