Dobar posao za Atlantic grupu: snizili kamatu sa 5,5 na 4,7 posto

Autor: Danijela Jozić / VLM , 20. studeni 2012. u 09:50
Zatvorili kreditni aranžman za Drogu Kolinsku/PIX

Riječ je o transakciji vrijednoj 307 milijuna eura u kojoj uz EBRD i IFC sudjeluju i četiri komercijalne banke.

Atlantic grupa u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija dovršila je veliki posao refinanciranja kreditnog aranžmana koji je kompanija imala zbog kupnje Droge Kolinske. Kako je priopćeno u ponedjeljak putem Zagrebačke burze, riječ je o transakciji teškoj 307 milijuna eura, a novo kreditiranje Atlantic grupa potpisala je s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) te četirima komercijalnim bankama – Raiffeisen, Unicredit, Sberbank i Erste Bank.

"Deal" je  slijedeći: EBRD je aranžer sindiciranog kredita u iznosu od 232 milijuna eura, u sklopu kojeg četiri banke osiguravaju 172 milijuna eura, a sam EBRD daje 60 milijuna eura. IFC u aranžmanu sudjeluje sa 50 milijuna eura, dok preostalih 25 milijuna eura paralelno osiguravaju Raiffeisen (Hrvatska) te Zagrebačka banka. Kredit je odobren na sedam godina, i to uz kamatu od 4,7 posto. Neslužbeno doznajemo da su u Atlantic grupi najviše ponosni na nižu kamatu (ranije je iznosila 5,5 posto), i to u situaciji kad se država zadužuje po cijeni od 6,5 posto. "Uspješnim projektom refinanciranja Atlantic grupa još je jednom potvrdila vodeći status u regiji kao kompanija koja uživa povjerenje i podršku priznatih međunarodnih razvojnih institucija i financijske zajednice. Uvijek smo u planiranju razvoja koristili napredne i inovativne modele financiranja, demonstrirajući proaktivan pristup, uvjerenje u ispravnost naše strategije i spremnost na dodatni angažman svih raspoloživih resursa.

Ponovno smo pokazali kako se kvalitetni projekti prepoznaju i mogu privući ulagače unatoč nepovoljnom okruženju. Ponosni smo na odlično obavljen posao, koji po opsegu i kompleksnosti nije bio manje zahtjevan od akvizicije Droge Kolinske", komentirao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe. Inače, sa spomenutim se financijerima Atlantic grupa jako dobro poznaje godinama, a EBRD je i dioničar kompanije (ima 8,53 posto dionica). Novo ime među Atlanticovim kreditorima je ruska Sberbanka, kojoj je ovo prvi veliki posao u Jugoistočnoj Europi. U Atlanticu ističu da će se od 307 milijuna eura 272 milijuna iskoristiti za restrukturiranje bilance, 10 milijuna ide za projekte energetske učinkovitosti, a 25 milijuna eura bit će iskorišteno kao radni kapital. U priopćenju se podsjeća na to da je novi aranžman s Atlanticom dio tzv. IFI akcijskog plana kojim Svjetska banka, Europska investicijska banka i EBRD namjeravaju u iduće dvije godine uložiti 30 milijardi eura u Jugoistočnoj Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close