Do sredine godine treba urediti zakonsku regulativu za eRačun

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Do sredine ove godine u Hrvatskoj bi se trebala urediti zakonska regulativa kako bi s 1. siječnjem 2016. eRačun postao obavezan u javnoj nabavi, sukladno direktivi EU-a, poručili su u ponedjeljak iz Instituta za ePoslovanje.

Do sredine ove godine u Hrvatskoj bi se trebala urediti zakonska regulativa kako bi s 1. siječnjem 2016. eRačun postao obavezan u javnoj nabavi, sukladno direktivi EU-a, poručili su u ponedjeljak iz Instituta za ePoslovanje.

Osim obveza koja proizlazi iz članstva u EU, uspostava eRačuna važna je i kao odgovor na sve očitije potrebe domaćeg tržišta za unapređenjem poslovanja i povećanjem konkurentnosti, kažu iz tog instituta, osnovanog sa ciljem poticanja hitnog normiranja eRačuna u skladu s obvezama proizašlim iz članstva u EU.

Iz Instituta podsjećaju da su ga osnovali stručnjaci za ePoslovanje, posebice za izdavanje eRačuna te vodeći inovatori iz sektora informacijskog posredovanja i poslovnog te ERP softvera, koji su zajednički pokrenuli i program eRačun 2016.

Slijedom tog programa, već do sredine ove godine trebala bi se urediti zakonska regulativa kako bi s 1. siječnjem 2016. eRačun postao obavezan u javnoj nabavi sukladno direktivi EU-a, a ove je godine počeo teći i rok prilagodbe na tu direktivu.

Riječ je o direktivi o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi koju su Europski parlament i vijeće prihvatili sredinom travnja prošle godine sa ciljem da se razvije europska norma o elektroničkom izdavanju računa.

Dvije godine ranije, u travnju 2012. Europski parlament ukazao je na fragmentaciju tržišta nastalu zbog nacionalnih pravila o elektroničkom izdavanju računa istaknuvši prednosti koje pruža elektroničko izdavanje računa.

Kroz tu direktivu želi se stvoriti zajednička norma kako bi se, uz ostalo, ubrzala administrativna aparatura i olakšala međugranična trgovina, a u namjeri da ubrza proces prelaska s papirnatog na elektroničko fakturiranje, EU najavljuje i uvođenje dodatnih mjera za članice koje proces neće provesti dovoljno brzo ili efikasno, upozoravaju iz Instituta za ePoslovanje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve