Do 15. lipnja sva nova vozila moraju imati ovaj uređaj

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2019. u 08:03
Novi uređaji omogućit će prijevoznicima da budu konkurentnija, kažu iz HGK, Foto: HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Hrvatska četvrta u EU spremna za uvođenje.

Hrvatska se među prvim zemljama u EU pripremila za uvođenje pametnih tahografa koji će domaćim prijevoznicima omogućiti da budu konkurentniji na tržištu, a istovremeno podići razinu sigurnosti cestovnog prometa, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Prema regulativi EU, sva nova vozila koja se prvi put registriraju moraju biti opremljena pametnim tahografom do 15. lipnja. U organizaciji HGK, na tradicionalnom godišnjem okupljanju VDO partnerskih radionica za tahografe u Hrvatskoj, predstavnici najvećeg proizvođača tahografa, Continental VDO, prezentirali su pametni tahograf koji je prvi dobio službeno EU odobrenje. Moglo se čuti niz zanimljivosti vezanih uz tehničko-tehnološke zahtjeve novog koncepta – satelitsko praćenje pozicije vozila, mogućnost daljinskog slanja podataka s tahografa dok je vozilo u pokretu – neke su prednosti pametnog tahografa. “Izdavanje tahografskih kartica druge generacije (GEN2 kartice) ključno je za uvođenje pametnog tahografa. Stoga je nužno da ih prije roka ugradnje pametnog tahografa u nova vozila počne izdavati svaka država članica.

Odlična vijest je da će kod nas sve biti spremno za njihovo izdavanje i prije zadanih rokova”, istaknula je samostalna savjetnica u Sektoru za promet i veze HGK Ljubica Herceg. U Hrvatskoj je AKD dobio ovlast za izdavanje tahografskih kartica i Ministarstvo prometa je u relativno kratkom vremenu napravilo sve potrebne pripreme za početak njihovog izdavanja. Hrvatska je tako nakon Njemačke, Češke i Austrije bila četvrta država članica EU spremna za uvođenje pametnih tahografa.     

Komentirajte prvi

New Report

Close