Direktor Uljanik plovidbe: Netko je prije šest mjeseci ljudima trebao reći da spasa nema

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pavletić kaže kako mogući stečaj Uljanika neće utjecati na funkcioniranje Uljanik plovidbe

Direktor Uljanik plovidbe i njen najveći pojedinačni vlasnik Dragutin Pavletić komentirao je stanje u pulskom brodogradilišu.

Pavletić kaže kako mogući stečaj Uljanika neće utjecati na funkcioniranje Uljanik plovidbe

"Kad sam u sredinom 2017. ušao u Nadzorni odbor Uljanika, vidio sam da je vrag odnio šalu. Tada se radio samo jedan brod, "Santiago" je već dugo vremena stajao privezan i ništa se nije događalo. Vidio sam koliko ima ljudi, a da se ništa ne radi. Moglo se naslutiti da stvari neće dobro završiti", rekao je Pavletić Glasu Istre.

"Potezi koje je u siječnju i veljači prošle godine oko restrukturiranja Uljanika napravila Martina Dalić bili su dobri. Već po bilanci iz 2017. godine bilo je evidentno da Uljaniku nema spasa bez restrukturiranja. Bilo je jasno da su dubioze velike, da su gubici ogromni te da u prilivima nema ničeg pozitivnog što može okrenuti priču. Korigirano revizorsko izvješće za tu godinu utvrdilo je stvarno stanje koje se moglo nazvati katastrofalnim, s potencijalnim rizicima koji su se mogli očekivati. Zato se krajem 2017. krenulo s restrukturiranjem, a početkom 2018. s rescue aidom. Na sjednici koja je održana u Zagrebu, gdje sam bio kao član NO-a, definirani su potezi koje treba povući. Dakle rescue aid od 96 milijuna te u šest mjeseci odabir strateškog partnera. Činilo se da se ide u dobrom smjeru. RH je u tom trenutku bila izložena oko 650 milijuna eura državnih jamstava. S druge strane postoji ono što je vrijednost, asset. Nije tih 650 milijuna nestalo, nego se veliki dio tog iznosa nalazilo u imovini, odnosno u brodovima koji su bili u izgradnji. Sredstva rescue aida su iskorištena za nastavak proizvodnje, a time i završetak samopodizne platforme, čime se umanjila izloženost države po izdanim jamstvima za približno 80 milijardi američkih dolara. Dredger je bio na 80 posto gotovosti, ro-ro je bio tu, pa dvije algomere koje su pak bile najveća opasnost. To su brodovi specijalizirani za prijevoz u kanadskim jezerima i za njih, ako naručitelj otkaže posao, nema drugog tržišta. Svu energiju i novac trebalo je uložiti u završetak gradnje i predaju tih brodova. Nažalost, tek nakon skoro godine dana pokušava se završiti izgradnja dredgera, dok se o ostalim brodovima uopće ne priča. S djelomično izgrađenim brodovima i s ulaganjem od 100 milijuna eura, državna jamstva bi se još smanjila za 400 milijuna eura. Država je, međutim, već platila tri milijarde kuna. To je, nažalost, rezultat potpuno neodgovornog ponašanja", govori Pavletić. 

Na pitanje čije neodgovorno ponašanje kaže: "Svih u lancu. Od države koja je kasnila, do Uprave Uljanika u kojoj svi o svemu šute, kao da su kastrirani i fali im hrabrosti. Ovi iz Uljanika šute, dubioze se spominju u rasponu od 1,1 do 1,4 milijarde eura, Debeljak se s time razmeće, a uljanikovci… Kao da se ne radi o njima. Vrh Uljanika bi morao znati na osmu decimalu koliki je njihov dug! Nešto tu nije u redu. Pravi put bi bio, nakon što je država platila tri milijarde po pitanju jamstava, da se dodatnim ulaganjem osigura završetak brodova u izgradnji i na taj način umanji šteta po državni proračun."

Komentari (8)
 • Parica
  Parica 6:14 21.3.2019.

  zlocesti


  Pa državno je. Nema li država 25% vlasništva. ?
  Što li su oni neradili ?

  Drzava ima 25% ali svih ovih godina dok se przilo 10 mlrd kuna nisu imali predstavnika u NO. Bolesna drzava…
  A ovaj gnjus sa slike je bio clan NO ULJANIKA, a proziva Upravu ULJANIKA (koju postavlja NO)…djubre do kraja…
 • zlocesti
  zlocesti 20:38 20.3.2019.

  Pa državno je. Nema li država 25% vlasništva. ?
  Što li su oni neradili ?

 • polacastro
  polacastro 20:26 20.3.2019.

  Lik ima pojma,na javnoj objavi Fine se još prije 3-4 godine moglo vidjet gdje je Uljanik …samo smo svi još u glavama u samoupravnom socijajalizmu…netko drugi treba upravljat Našom imovinom pa bila to i država!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve