Dio poduzetnika oslobođen indirektne spomeničke rente

Autor: HUP , 06. prosinac 2012. u 09:47
Tvrtke vezane uz turizam, kao što su hoteli i sličan smještaj, restorani i drugi objekti za pripremu i usluživanje hrane, te pripremu i usluživanje pića neće plaćati indirektnu rentu 2013. godine

HUP podržao izmjene i dopune Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Nakon razmatranja na sjednici Povjerenstva GSV-a, na sjednici Vlade 19. studenoga prihvaćen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara s Konačnim prijedlogom zakona, te je proslijeđen u saborsku proceduru. Predstavnici HUP-a podržali su ovaj prijedlog za koji se očekuje da će stupiti na snagu u prosincu 2012. Donošenjem Zakona produljit će se određeno vrijeme na koje se daje koncesija na kulturnom dobru (sa 30 na 50 godina), uvest će se mogućnost da se u slučajevima kad se koncesija prema ovom Zakonu daje u svrhu provedbe određenog projekta ili programa investitora (za koji se koncesija daje i prema odredbama posebnog zakona) vrijeme trajanja koncesije utvrđuje i prema odredbama posebnog zakona. Uredit će se izvoz i iznošenje kulturnih dobara iz Republike Hrvatske (ulaskom u EU pod pojmom iznošenja kulturnih dobara iz RH smatra se iznošenje u druge zemlje članice EU, dok će se pod pojmom izvoza kulturnih dobara smatrati njihov izvoz u treće zemlje izvan carinskog područja EU) te pravo RH na traženje povrata kulturnih dobara nezakonito odnesenih iz njezinog teritorija u države članice EU.

Obveza
Možda najvažnija odredba koja se odnosi na poduzetnike tiče se produljenja roka važenja odredbe kojom se smanjuje broj obveznika, fizičkih i pravnih osoba dužnih plaćati spomeničku rentu iz članka 114.a Zakona, do 31. prosinca 2013. godine. Na ovaj su način određeni poduzetnici i gospodarski subjekti oslobođeni obveze plaćanja tzv. indirektne spomeničke rente u sljedećoj godini i to: trgovina na veliko cvijećem i sadnicama, trgovina na veliko pićima, trgovina na veliko kavom, čajem, kakaom i začinima, nespecijalizirana trgovina na veliko hranom, pićima i duhanskim proizvodima, trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima, trgovina na veliko satovima i nakitom, taksi služba, zračni prijevoz robe, uslužne djelatnosti u vezi s kopnenim prijevozom, uslužne djelatnosti u vezi sa zračnim prijevozom, hoteli i sličan smještaj, djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, djelatnosti pripreme i usluživanja pića, iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije, iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) opreme za rekreaciju i sport, iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava, putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima, ostale sportske djelatnosti (marine) i djelatnosti zabavnih i tematskih parkova. Uz izuzeće od plaćanja tzv. indirektne spomeničke rente ostaje obveza plaćanja tzv. direktne spomeničke rente. Direktna spomenička renta plaća se mjesečno između jedne i sedam kuna po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, ovisno o odluci pojedinog grada ili općine.

Osnovica
Indirektnu spomeničku rentu predstavlja spomenička renta koju temeljem odredbe čl. 15. Zakona plaćaju fizičke i pravne osobe po stopi od 0,05%. Osnovica za obračun spomeničke rente je ukupni prihod ostvaren obavljanjem Zakonom propisanih djelatnosti, a sukladno izmjenama u 2013. plaćat će je: trgovina na veliko duhanskim proizvodima, trgovina na veliko parfemima i kozmetikom, trgovina na malo duhanskim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama, telekomunikacije (osim održavanja komunikacijske mreže i prijenosa radijskog i televizijskog programa), novčarsko posredovanje, pomoćne djelatnosti kod financijskih usluga, osim osiguranja i mirovinskih fondova i djelatnosti kockanja i klađenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close