Dinamo i Lokomotiva nisu sklopili kartel, kaže regulator

Autor: Marija Crnjak , 14. ožujak 2013. u 11:42
Thinkstock

AZTN ne smatra da se suradnjom međusobno ovisnih poduzetnika narušava tržišna utakmica, no kažu da bi se moglo raditi o povredi pravila sportskog natjecanja, zbog čega su slučaj proslijedili Ministarstvu sporta.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbacila je optužbe Udruge "Naš  Hajduk" o zabranjenom sporazumu između zagrebačkih klubova Dinamo i Lokomotiva, uz pojašnjenje da dva kluba nisu dva neovisna poduzetnika, već Dinamo ima prevladavajući utjecaj nad Lokomotivom, te stoga nije došlo do povrede pravila tržišne utakmice

Naime, udruga bliska Hajduku u veljači je prijavila AZTN-u nezakonitu suradnju između Dinama i Lokomotive koju "Naš Hajduk" naziva kartelom, elaborirajući svoju prijavu na 50 stranica u kojoj se opisuju zajednički dogovori oko poslovnih planova, razmjene igrača, trenera, zajedničkog financiranja. Udruga je  zatražila i izricanje kaznenih mjera, te je podnijela zahtjev da se Lokomotivi privremeno zabrani natjecanje u Kupu i prvenstvu. U udruzi Naš Hajduk tvrde da udruženo djelovanje značajno umanjuje prihode ostalim sudionicima natjecanja, čime se ugrožava njihova egzistencija.

U Agenciji međutim ne vide nikakvo narušavanje tržišne utakmice, kako stoji u priopćenju AZTN-a.

"Agencija nije prihvatila navode iz inicijative Udruge Naš Hajduk da su NK Lokomotiva i GNK Dinamo sklopili zabranjeni sporazum o cijenama igrača koje GNK Dinamo posuđuje i plasira u Lokomotivu odnosno cijenama igrača koji iz toga kluba prelaze u Dinamo, pod uvjetima koji nisu dostupni drugim sudionicima na mjerodavnom tržištu. Agencija nije prihvatila ni navode iz inicijative da su Lokomotiva i Dinamo sklopili zabranjeni sporazum o podjeli tržišta i zajedničkom planiranju budućih aktivnosti na tržištu. Udruga Naš Hajduk svoju inicijativu temelji na tvrdnji da je Lokomotiva poduzetnik pod kontrolom Dinama te da zbog toga što Dinamo nad njim ostvaruje prevladavajući utjecaj, Lokomotiva nije neovisni poduzetnik. Prema propisima o zaštiti tržišnog natjecanja poduzetnici koji se nalaze pod kontrolom istog subjekta smatraju se jednim poduzetnikom. Dakle, ako Dinamo ima prevladavajući utjecaj nad Lokomotivom, onda bi takva suradnja isključivala postojanje zabranjenog sporazuma budući da nije riječ o dva neovisna poduzetnika", pojašnjavaju u Agenciji

Također, Agencija nije prihvatila ni navode o pravu sudjelovanja nogometnog kluba Lokomotiva u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu, odnosno navode da je plasman Lokomotive u Prvu HNL posljedica zabranjenog sporazuma sklopljenog između Lokomotive i Dinama.

"Naime, pravo sudjelovanja pojedinog kluba u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu, uređenje odnosa između sportskih klubova, obuka  i posudba igrača drugim klubovima, licenciranje klubova i druga pravila sportskih natjecanja, uređena su posebnim propisima, Zakonom o sportu, Pravilnikom o nogometnim natjecanjima i Pravilnikom o licenciranju, koje između ostalih, donose Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatski nogometni savez i koji su, ujedno, i nadležni za nadzor nad provođenjem propisa.

Agencija je stoga utvrdila da razmjena igrača između Lokomotive i Dinama, te natjecanje tih klubova u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu ne predstavlja narušavanje propisa o zaštiti tržišnog natjecanja. Međutim, zbog toga što bi se moglo raditi o eventualnoj povredi pravila sportskog natjecanja, AZTN je slučaj proslijedio Ministarstvu sporta.

Komentirajte prvi

New Report

Close