‘Developeri’ najavili novi val investicija iduće godine

Autor: Ivan Pandžić , 04. studeni 2010. u 22:00

Rast investicija i cijena nekretnina neće biti strelovit, ali oporavak je siguran i bit će isplativ

Hrvatska kao i ostale zemlje jugoistočne Europe može od sljedeće godine očekivati povrat stranih investitora na tržište nekretnina. Gradnja novih uredskih, trgovačkih, logističkih i stambenih objekata opet će postati isplativa nakon što je gotovo potpuno obustavljena 2008. i 2009. godine. Ova je godina bila tranzicijska i pripremaju se projekti, živnula je i kupnja objekata, a sljedeće se može očekivati novi investicijski ciklus. Poruka je to s međunarodne konferencije “Signali za kupnju”, održana u četvrtak pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika. Razmatralo se isplati li se ulagati u zemlje regije. Iako postoje velike različitosti, odgovor je potvrdan.

Pad cijena gradnje
“S projekata koji su obustavljeni prije dvije godine, ‘developeri’ sada otpuhuju prašinu”, rekao je Mark Rea iz međunarodne konzultantske tvrtke Gardiner&Theobald. Ministar gospodarstva Đuro Popijač istaknuo je da će Hrvatska učiniti sve što može kako bi uklonila prepreke za ulaganja. Kao hrvatske prednosti istaknuo je geoprometni položaj, mediteransku usmjerenost i kvalitetnu radnu snagu. Eli Alroy, predsjednik Nadzornog odbora poljskog “developera” GTC, odmah mu je odgovorio da može krenuti od ukidanja brojnih komunalnih davanja za početak gradnje koje nemaju konkurentske zemlje. Istaknuo je visinu vodnog i komunalnog doprinosa. Druga zamjerka je brzina. “Kada kupimo zemljište, očekujemo da u roku godine dana na njemu imamo kran”, poručio je Alroy. Prema Alroyu, glavna prednost regije za nova ulaganja su put prema EU, nepopunjenost kvalitetnim objektima, tržište od 50 milijuna ljudi i pad cijena gradnje. Na skupu je osim toga u više navrata pokazano i da će regija u razdoblju do 2020. imati prosječno veći godišnji rast od Njemačke ili Francuske.

Neće rasti cijene zakupa
Ipak, oporavak neće biti strelovit, nego umjereniji. Kratkoročno ne bi trebale rasti ni cijene zakupa. Puno će ovisiti o tome hoće li banke pratiti planove “developera” i kupce već gotovih objekata. Kriza je naučila da se u regiji živjelo iznad mogućnosti, a rast se temeljio na kreditnim plasmanima koji više nikada neće biti tako opsežni. “BDP će rasti, ali u prethodnom razdoblju kupili smo prevelike cipele. One jesu lijepe i sjajne, ali sad moramo narasti u njih”, opisao je Jörg Banzhaf, šef investicija u “developeru” Atrium.

Investitori otpuhuju prašinu s obustavljenih projekata
M. Rea, Gardiner&Theobald

Ukinite komunalna davanja koja nitko drugi nema
E. Alroy, GTC

Komentirajte prvi

New Report

Close