Danas je Dan D za Agrokor, želje Sberbanka su poznate

Foto: Pixsell Foto: Pixsell

Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama.

Budućnost Agrokora, od vlasničke strukture do načina kako će se rješavati njegovi nagomilani dugovi dogovarat će se tijekom dana. Riječ je o najmanje 45 milijardi kuna dugova od kojih većina dospijeva na naplatu do veljače 2020. U manje od tri godine Ivica Todorićmora vratiti 1,5 milijardu eura, a kako koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata vjerovnicima jasno je da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine. Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom najveće hrvatske tvrtke, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebao bi biti objavljen u utorak. Todorić će pregovarati s Rusima tijekom dana.

Pozicije Sberbanka su poznate: žele svoje ljude u upravi tvrtke, preuzeti kontrolu nad financijskim restrukturiranjem, spremni su uložiti još novca kroz sindicirani kredit zajedno s velikim domaćim bankama, ali samo ako im Todorić prepusti upravljanje procesima u tvrtki. S druge strane grada, u tvornici Kraš, dobavljači će dogovarati svoju strategiju jer bi zahtjevi Rusa o značajnim otpisima dugova prema Agrokorumogli poprilično uzdrmati njihovo poslovanje. Važno im je i da budu uključeni i proces restrukturiranja. Zato su i dogovorili zajednički nastup jer je ipak riječ o najmanje 16,5 milijardi kuna potraživanja.

Za pomoć su se obratili i premijeru Andreju Plenkoviću kojem su pisali u petak, a kako doznajemo iz Banskih dvora, pojedini čelnici najvećih tvrtki u Hrvatskoj svakodnevno nazivaju ministre i mole ih za pomoć te lobiraju da se posluša njihov plan. U Krašu se sastaju predstavnici Francka, Podravke, Kraša, Vindije, Dukata i Atlantic grupe koji su među najvećim dobavljačima Konzumovih dućana. Ne traže samo kratkoročno rješenje plaćanja dugova, nego i žele znati što će biti u budućnosti s obzirom na to da velik dio njih čak trećinu svojih proizvoda plasira u Konzumove dućane. Velik dio dobavljača žali nam se da ni nakon novih kredita Sberbanka Agrokor nije platio isporučenu robu. Bez obzira na to, roba se, iako u manjim količinama, i dalje plasira prema Konzumu. Vlada se od početka ožujka aktivno uključila u rješavanje problema u Agrokoru koji čini 15 posto hrvatskog BDP-a i kao takav predstavlja strateški interes.

Komentari (12)
 • domach1984
  domach1984 14:02 20.3.2017.

  lanica


  Barbosa


  U Krašu se sastaju predstavnici Francka, Podravke, Kraša, Vindije, Dukata i Atlantic grupe koji su među najvećim dobavljačima Konzumovih dućana. Ne traže samo kratkoročno rješenje plaćanja dugova, nego i žele znati što će biti u budućnosti s obzirom na to da velik dio njih čak trećinu svojih proizvoda plasira u Konzumove dućane.

  e pa dragi moji, pogotovo podravka i atlantic, sada vam je prilika da se udružite i pod dug uzmete dio konzumovih trgovina i osnujete vlastiti distributivno-trgovački lanac


  ti to ozbiljno? KNZM ostaje s Agrokorom i kroz stečaj jer bez njega nema smisla cijela priča koncerna. Ja imam neki osjećaj da bi ATGR mogao stopama Agrokora samo šta je on nebitan…Strašna bitka je u trgovini i distribuciji…Budemo vidjeli rekli bi slijepi..

  ATGR ovim putem?

  Zbog čega molim vas?

 • patrick
  patrick 12:24 20.3.2017.

  mllr


  eeee, kolega nikada vi na burzi nećete zaraditi, dan D je uvijek do sada označavao isplatu dividende i nadam se da vam je jasno da u stvari Ivica sprema jedno veliko iznenađenje, povlači sav novac, koji je do sada deponirao na raznim stranama svijeta, isplaćuje sve vjerovnike, ponajprije Ruse, plaća dobavljačima sve obveze i ostatak ide sitnim špekulantima za dividendu, a vi samo nemojte kupovati poglavičine perjanice, nego se i dalje sprdajte bez kinte u džepu

  Tako je. Ivica povaci novac sa stranih racuna da spasi svoju firmu, ali nije sam. Pomazu mu svisci, koji motaju cokolade u 3 smjene da nadoknade nestasicu koja ce biti prouzrokovana danasnjim sastankom u Krasu.

 • Romel
  Romel 11:26 20.3.2017.

  Pozicije Rusa su poznate, za početak Konzum natpis treba biti na ćirilici. Kao drugo tražit će povratak RSK, već su to prije par godina ruski generali najavili.

  Možda se prestraše naše satnije na ruskoj granici.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!