“Da nam je više CISEx-a, društvu bi bilo puno bolje”

Autor: Bernard Ivezić , 21. kolovoz 2016. u 22:01
Dražen Oreščanin, CISEx

Dražen Oreščanin, jedan od ključnih osnivača udruge softverskih izvoznika, objašnjava zašto se politički angažirao, kakva je veza IT-a i politike te što je naučio od dosadašnje suradnje s tijelima državne uprave.

Veliko iznenađenje u domaćoj IT industriji izazvao je politički angažman jednog od ključnih osnivača udruge softverskih izvoznika CISEx-a te direktora tvrtke Poslovna inteligencija Dražena Oreščanina. Nije jedini informatičar koji ulazi u politiku. Tu su i Vanja Bunjevac, Stevica Kuharski, Nikša Marinović i Vjekoslav Benussi. Svi su na izbornim listama stranke Pametno / Za Grad.

“Mislim da bi se u ovom trenutku svi odgovorni, pošteni, vrijedni i sposobni ljudi trebali uključiti u politiku, naravno u skladu s vlastitim mogućnostima. Već 25 godina smo svjedoci degradacije društvenih i ljudskih vrijednosti te nesposobnih i neodgovornih političara koji su vrlo često radili i stvari s krive strane zakona”, kaže Oreščanin.

Navodi da je rezultat toga da smo na začelju Europe, mladi se iseljavaju, budućnosti uz ovakvu politiku doslovno nema i moramo državu zaokrenuti da krene u pravom smjeru. “Uključio sam se jer želim aktivno raditi na izgradnji buduće moderne, otvorene, tolerantne i građanske, gospodarski razvijene Hrvatske, temeljene na obrazovanju i radu”, istiće Oreščanin.

Dodaje kako, osim kolega koji su na listi, još nekolicina drugih informatičara aktivno podržava i pomaže stranku Pametno.
“Mislim da je bitno da mi koji smo se uključili u političke aktivnosti imamo poduzetnički duh, koji nije direktno vezan za informatiku, te da već godinama pokrećemo i stvaramo naše tvrtke i zapošljavamo”, kaže Oreščanin.

Da u Hrvatskoj ima još sto takvih udruga kao što je CISEx, pojašnjava, vjeruje da bi cijelom društvu bilo puno bolje. Dodaje da su u nekoliko godina u kojima je ispred CISEx-a radio na raznim inicijativama prema tijelima državne uprave rezultati bili mahom vrlo skromni. Kaže da su izazvali nekoliko promjena, a najviše žali što nisu uspjeli osigurati bolju poziciju IT-a u Strategiji pametne specijalizacije. “U javnoj upravi vrijeme teče puno lakše nego u svijetu poduzetništva, mjeseci i godine prolaze a da se ne donose odluke i to moramo promijeniti želimo li naprijed”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close