Da je bilo po revizoru, zrcalnim tvrtkama prijetila bi insolventnost

Autor: Suzana Varošanec , 18. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dok PwC upozorava, stručnjaci daju za pravo Upravama Jamnice, Leda i Zvijezde.

Već drugi put Agrokorov revizor PwC izdaje mišljenje s rezervom – razlog su i zatezne kamate, ali na temelju Googleove aplikacije pomoću koje se može vidjeti koliki je interes za neki pojam, poznavatelji navode da na međunarodnoj razini interes za Agrokor kopni, iako su za razliku od danas dva velika “peaka” postojala u razdoblju izglasavanja Lex Agrokor (tada je bio najveći) i u trenutku objavljivanja prijavljenih tražbina, što je bitno za izglasavanje nagodbe. Kad je riječ o GFI za 2017. koji su objavljeni poslije postignute nagodbe otvara se pitanje kako su se revizor i uprave perjanica npr. Jamnice, Leda i Zvijezda našli na dvije strane, posljedica čega je i da se korisnicima ne jamči da se u revidirana izvješća mogu potpuno pouzdati. 
Glavni urednik RRiF-a Vlado Brkanić smatra da je revizor time postigao izbjegavanje odgovornosti za eventualne pogreške u GFI. Zanimljivim se čini i slučaj odstupanja u primjeni standarda na strani Uprava jer se prometnuo u teoretsko pitanje koje prema Brkaniću glasi: “Jesu li knjižene obveze po jamstvima trošak odmah ili trošak budućih razdoblja?” On smatra da su sukladno neizvjesnoj situaciji Uprave dobro postupile, i drugi revizori slažu se, pa je pitanje u čemu je problem. Kod izrade GFI za tvrtku upitne vremenske neograničenosti poslovanja, što je ovaj slučaj zbog nagodbe, suštinski se vrednuje sva imovina na tržišnoj vrijednosti.

Od toga su Uprave odstupile i neovisno što su GFI i izrađeni bez pretpostavke vremenske neograničenosti poslovanja (to podrazumijeva da će godinu dana od datuma financijskih izvještaja društvo nastaviti s poslovanjem) evidentno je da izražavaju djelomično drugačiji stav od revizora. I dok struka pozdravlja priznavanje svih rezervacija po jamstvima sukladno izglasanoj nagodbi te tržišne vrijednosti za imovinu koja će biti rasprodana (nije ključna za core biznis), primjećuje se da su svu operativnu imovinu koju čeka prijenos u zrcalna poduzeća s pripadajućim obvezama nastavili priznavati po knjigovodstvenoj vrijednosti, kao i pripadajuće obveze, što uključuje i njihovo dospijeće. “Budući da kad se otvori stečaj, načelno, sve obveze dospijevaju, revizor nije suglasan s takvim priznavanjem obveza i za navedeno je izrazio mišljenje s rezervom”, kaže jedan naš izvor.

 

2,54 milijarde

kuna gubitak Leda iznad visine kapitala mogao bi biti i veći

Drugim riječima, po revizoru sve obveze moraju postati kratkoročne, dok je stav Uprave da zbog osnivanja zrcalnih društava to ne mora biti tako. Situacija se može smatrati i prvom lekcijom iz priznavanja obveza za posebnu kategoriju dužnika po lexu, jer se preuzete obveze u nova društva sele sa svojim rokovima dospijeća, čime se isključuje prijetnja njihove eventualne insolventnosti. Uz to, dok su Zvijezda i Jamnica (izuzev za zatezne kamate i vremensku neograničenost poslovanja) suštinski ‘čisti’, naš izvor navodi da Ledo još ima neprovedenih vrijednosnih usklađenja. Nagađa se da je razlog investicija u Mađarskoj u pogon za proizvodnju sladoleda koji nikad nije proradio, što je raniji revizor u bilješkama isticao. No, ionako, zaključuje, Ledo ima gubitak iznad visine kapitala od 2,54 mlrd. kn.

Komentirajte prvi

New Report

Close