‘Da DIV nije kupio Brodosplit brodogradilište bi išlo u likvidaciju’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2013. u 19:33
Darko Pappo; Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

“Brodogradlište nije u dobroj poslovnoj situaciji i moraju se poduzeti žurne promjene, odnosno, rezovi koji neće biti ugodni”.

Predsjednik Uprave Brodosplita d.d. Darko Pappo u prvoj izjavi novinarima nakon jučerašnjeg imenovanja na tu dužnost, danas je u Splitu izjavio kako bi, da samoborski DIV nije postao vlasnik tog brodogradilišta došlo do likvidacije Brodosplita, a to bi, ocijenio je, bilo prestrašno.

"Brodogradlište nije u dobroj poslovnoj situaciji i moraju se poduzeti žurne promjene, odnosno, rezovi koji neće biti ugodni, a upravo smo Tomislav Debeljak i ja imenovani za čelnike Brodosplita i podnijet ćemo najteži dio tereta" izjavio je Pappo popodne na proslavi naziva „Rađanje novog Brodosplita“, kojom DIV obilježava privatizaciju splitskog brodogradilišta.

Na proslavi se peče vol i nekoliko desetaka janjaca koji se dijele posjetiteljima. Istodobno se održava humanitarna akcija kojom se prikupljaju sredstva za splitski centar za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“.

Na upit kada će se krenuti u rezove koje najavljuje, Pappo je rekao „odmah, od ponedjeljka“. „Ako pod 'rezovima' smatrate otkaze, nisam mislio odmah na to, mislio sam na niz promjena koje ćemo provesti na niz područja, a jedno od njih su kadrovi“, kazao je Pappo. Dodao je kako će se u tim promjenama poštivati zakonske osnove i postojeći kolektivni ugovor.

"Nama je u interesu da to traje što kraće jer sve što traje duže – košta“, ocijenio je Pappo, dodajući da bi procedura promjena mogla trajati „tri mjeseca pa i više“.

Na upit hoće li se pri „rezovima“ loše gledati na radnike koji se sindikalno udružuju, Pappo je rekao kako će radnici i službenici biti vrednovani isključivo po svojem radu, a ne po članstvu u sindikatu, dodajući kako su u Brodosplitu neki ljudi imali „povlašteniji položaj“, ne preciziravši na koga misli.

Osvrćući se na zahtjeve sindikata za potpisivanjem socijalnih sporazuma, Pappo je kazao kako se to do sada nije dogodilo jer se „nama nametalo i stavljalo na stol pod 'uzmi li ostavi', ali mi tako ne poslujemo“.

„Ako se s nama želi sporazum onda se mora doći do zajedničkog zaključka i teksta jer važno da ono što potpisujemo bude i provedivo. Mi se ne bavimo politikom i manipulacijama“, dodao je Pappo. Kako je ocijenio, sve što bi bilo „prodavanje magle“ nema smisla.

Na upit kada će novi vlasnik Brodosplita izgraditi prvi brod u splitskom škveru, Pappo je kazao kako postoji više izglednih poslova koji su dovedeni "pred završne pregovore"

Moramo biti oprezni, budući da je nama cilj da ugovaramo samo one poslove za koje smo sigurni da će ostvariti pozitivan poslovni rezultat. Trenutno bi mogli ugovoriti 35 ili 40 brodova, ali nećemo sklapati ugovore 'navrat nanos' i bit ćemo oprezni kako nam se ne bi dogodilo, kako što je to u Brodosplitu ranije bio slučaj da se brodovi prodaju za manju cijenu nego što vrijede, a netko je drugi odnosio tu razliku i Brodosplit je ostajao bez tog novca, rekao je Pappo.

Komentari (2)
Pogledajte sve

kako nam se ne bi dogodilo, kako što je to u Brodosplitu ranije bio slučaj da se brodovi prodaju za manju cijenu nego što vrijede, a netko je drugi odnosio tu razliku i Brodosplit je ostajao bez tog novca, rekao je Pappo.

“netko” treba dobiti ime i prezime!

“Više izglednih poslova koji su dovedeni “pred završne pregovore”…. “trenutno bi mogli ugovoriti 35 ili 40 brodova”. Vrlo hrabro rečeno!

Kao običnog malog čovjeka mane zanima što je sa nagomilanim dugovima Brodosplita. Jer ako je 3.maj plaćao godišnje 250 milijuna kuna kamata na svoje dugove, koliko je do sada plaćao Brodosplit i koliko će plaćati ubuduće? Te kamate na te goleme dugove su do sad rušile sve proizvodne kalkulacije. Da li je DIV našao rješenje po kojem će te proizvodne kalkulacije ubuduće izgledati drugačije? Brodosplit je bio jedna od tisuća firmi koje su sav cash plaćale za otplatu kredita i dugove ne ulažući ništa u istraživanja i razvoj. Dakle tipična “zombie” kompanija, reklo bi se.

I dionice Brodosplita DIV je kupio za 3,7 milijuna kuna? Tko je i kako došao do tog iznosa? Naravno, dionice Brodosplita vrijede 3,7 milijuna puta više od 1,051.118 dionica 3.maja (za koje je Uljanik dao jednu kunu).

Pa, sretno!

New Report

Close