Cvjeta biznis sa svjetionicima, Plovput će ih u zakup ove godine ponuditi tri

Autor: Marija Brnić , 17. veljača 2015. u 13:26
U Plovputu ističu važnost održavanja samih objekata i njihovo očuvanje kao spomeničke kulturne baštine/Filip Brala/PIX

Raskinuta samo dva ugovora, i to ne zbog nepoštovanja ugovora, nego na zahtjev samih iznajmljivača.

Splitski Plovput, čija je primarna zadaća sigurnost plovidbe na moru, već  petnaestak godina u turističke svrhe stavio je svjetionike u kojima nema potrebe za stalnim svjetioničarskim posadama, a posljednjih pet godina daje ih i u dugoročni zakup. Riječ je o načinu na koji to državno poduzeće osigurava održavanje objekata, s time da u pojedinim slučajevima zakupci preuzimaju i obvezu njihove obnove.

Riječ je o objektima za koje se zakup zaključuje na 10 godina, a najnoviji takav slučaj bit će svjetioničarska zgrada na nenastanjenom Elafitskom otočiću Olipa. Plovput je za taj svjetionik prošloga tjedna raspisao natječaj za zakup na 10 godina i uz početnu cijenu od 140 tisuća eura bez PDV-a, a kandidirati se mogu pravne osobe registrirane u Hrvatskoj te hrvatski državljani koji imaju registriran obrt.

Iznamljivači 'tajna'
Prema podacima koje smo dobili od direktora Plovputa Darka Meštrovića, od 48 svjetioničarskih zgrada u zakupu ih je četvrtina, njih 12, s tim da je u većem broju najam ugovoren na razdoblje od 10 godina, dok je tek u četiri slučaja ugovoreno iznajmljivanje objekata na pet godina. Svjetionike iznajmljene na pet godina, kako je i predviđeno programom gospodarenja pomorskim svjetionicima, najprije je obnovio sam Plovput, a riječ je o svjetionicima Rt Zub, Rt Voščica, Host kod Visa i Rt Hrid Grebeni.

U slučaju osam objekata koji su dani u desetogodišnji najam posrijedi su svjetionici na vrlo atraktivnim lokacijama – Rt Marlera, Verudica, Tri Sestrice Rivanjske te svjetionik Pokonji Dol na otočiću ispred grada Hvara, Vir, Sućuraj, Sestrica Vela nadomak Korčule i Crna Punta na istočnoj obali Istre. U tim objektima, kako ističe direktor Meštrović, zakupci su preuzeli obvezu provođenja i financiranja sanacije. Taj postupak, pak, mora biti obavljen prema projektima koje su odobrili konzervatorski odjeli i uz nadzor stručnjaka Plovputa. Održavanje samih objekata i njihovo očuvanje kao spomeničke kulturne baštine Hrvatske Meštrović izdvaja i kao najznačajniji efekt, ali dodaje i kako korištenje tih objekata ne smije ometati i osnovnu funkciju svjetionika kao najznačajnijih objekata sigurnosti plovidbe. Iznajmljivači tih kamenih zdanja inače su, kako je i uvjetovano natječajem, tvrtke i obrtnici.

Taj model daje zadovoljavajuće rezultate jer iznajmljivači obnavljaju i pokrivaju troškove tih objekata, a na upit o negativnim iskustvima iz Plovputa kažu da su raskinuta tek dva ugovora, i to ne zbog nepoštovanja ugovora, nego na zahtjev samih iznajmljivača, koji su takve zahtjeve istaknuli zbog problema u poslovanju. U oba je slučaja bila riječ o zakupcima u modelu do pet godina. No, kome su točno iznajmljeni svjetionici, informaciju nismo dobili, jer za njihovu objavu, kako nam je objašnjeno, u Plovputu moraju dobiti pojedinačna odobrenja od svakoga od njih. 

U najam 9 svjetionika 
Svjetionik Olipa neće biti i jedini koji će u 2015. Plovput ponuditi u dugoročni zakup. Ukupno će biti raspisani natječaji za tri svjetionika u 2015., a u idućim godinama planirano je iznajmljivanje još njih 9. U pravilu se lista svjetionika koje će se ponuditi u zakup utvrđuje na temelju pristiglih pisama namjere i iskazanog interesa, a potom Plovput priprema dokumentaciju i procjene sanacije te radi procjenu hoće li objekt najprije sam obnoviti i ponuditi u najam na pet godina ili će, pak, dugoročnije iznajmljivati neuređene objekte. 

Komentirajte prvi

New Report

Close