Čuljak Milanoviću: Ako po ovoj cijeni prodate CO, tužit ćemo vas

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. studeni 2013. u 14:33
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak ustvrdio je danas da bi prodaja Croatia osiguranja za 121 milijun eura državni proračun oštetila za 3,4 milijarde kuna.

HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak ustvrdio je danas da bi prodaja Croatia osiguranja za 121 milijun eura državni proračun oštetila za 3,4 milijarde kuna, te najavio da će proda li se CO tako, kazneno prijaviti sve koji budu sudjelovali u prodaji.

Čuljak je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, upitao premijera Zorana Milanovića "zašto prodaje Croatia osiguranje po cijeni koja je nekoliko puta manja od tržišne i je li svjestan po kojoj cijeni 'Uniqa' kupuje 'Basler osiguranje Hrvatska'".

"Ovog drugog nisam svjestan jer nisam burzovni analitičar, a ovog prvog sam itekako svjestan. Naime, postoji samo jedna cijena – ona koju je netko spreman platiti", odgovorio je Milanović.

Naglasio je da Vlada vjeruje da Croatia osiguranje ima vrijednost, što, kaže, pokazuje i interes ozbiljnih ponuditelja.

Objasnio je da CO, iako je u pretežitom vlasništvu države, posluje u uvjetima konkurencije te da mu treba jak partner.

"To je sve. Koliko će bitI spremni platiti to će pokazatI tržište. Ukoliko na kraju ne budemo s tim zadovoljni, možemo se i povući. Ali ljudima ne bi trebali prodavali prazne priče", poručio je Milanović.

Čuljak mu je na to uzvratio da će se 'Basler osiguranje', sa samo četiri posto tržišnog udjela i koje posluje s gubitkom, prodati za 70 milijuna eura.

"U isto vrijeme, za Croatia osiguranje, koje drži čak 33 posto tržišnog udjela i iz godine u godinu ostvaruje dobit, vi ste spremni prihvatiti ponudu od 121 milijuna eura", rekao je Čuljak. Izračunao je da bi cijena CO po kriterijima po kojima se procjenjuje 'Basler' vrijedila 566 milijuna eura.

"Za pretpostaviti je, stoga, da ćete ovakvom prodajom, ako i dalje na njoj inzistirate, državnom proračunu napraviti štetu od oko 3,4 milijarde kuna. Od vas, kao predsjednika hrvatske Vlade, očekuje se da spriječite ovu prodaju po toj cijeni i na način kako je proveden postupak i procjena tvrtke Croatia osiguranje. U suprotnom, možete očekivati kaznenu prijavu protiv svih onih koji će sudjelovati u procesu prodaje Croatia osiguranja na ovakav način i s ovakvom procjenom, koja nije tržišna", poručio je Čuljak premijeru.

Na pitanje HDZ-ovog zastupnika Josipa Borića koliko vladajući još planiraju uzeti građanima iz džepa do kraja svoga mandata, Milanović je uzvratio da "nije korektno da baš HDZ-ovci govore o uzimanju iz džepa".

Govoreći o proceduri prekomjernog deficita, Milanović je rekao da su tome bile podvrgnute sve članice EU.

"Mi iz te procedure realno možemo izaći za dvije do tri godine, no te tri godine ne moraju biti godine užasa i teškog odricanja, ali moraju biti nastavak politike suočavanja s činjenicama. Ići ćemo za time da građani, kada su u pitanju javne usluge i javne službe, imaju istu ili čak uz isti novac i višu kvalitetu usluge", obećao je Milanović, te dodao kako će uspjeh tog posla ovisiti i o oporbi.

U tri godine prošlog saziva, SDP je imao 36 zakonskih prijedloga, kazao je Milanović dodavši kako je usporedbe radi u tri godine mandata HDZ imao tri zakonska prijedloga.

"Jedan je odmah povukao. Od dva koji su ostali jedan je sadržan u jednoj jedinoj rečenici da se stavlja izvan snage jedan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji jer sadržaj zakona prestaje važiti te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika", rekao je.

"Vi radite na način koji ste sami odabrali i građani će ocijeniti tko je u pravu", poručio je premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close