Cuccurin napušta Adris usred rasprave o duhanskom biznisu

Autor: Božica Babić , 24. prosinac 2014. u 11:36
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL

Što bi moglo biti izvorište nesporazuma među vodećim dioničarima?

Plinio Cuccurin, član Uprave Adris grupe, nakon što je tijekom 33 godine radio na više pozicija u Tvornici duhana Rovinj i Adrisu od prvog siječnja 2015. sporazumno odlazi iz tvrtke.

Ovu kratku (ne)očekivanu vijest iz rovinjske grupacije popratilo je još šturo pojašnjenje kako Cuccurin "dao znatan doprinos u razvoju TDR-a, osobito tijekom privatizacije tvrtke te sudjelovao i bitno pridonosio uspjesima kompanije." Stoga, kažu u Adrisu, "poštuju njegov izbor i vjeruju da je donio dobru odluku te da će i nadalje, i osobno i profesionalno, biti uspješan'". Nakon Cuccurinova odlaska u Upravi Adris grupe ostaju predsjednik Ante Vlahović te članovi Mato Zadro i Tomislav Popović.Iza ove 'umivene' korporacijske objave o sprazumnom dogovoru oko Cuccurinova odlaska, nakon što je u kompaniji  proveo cijeli radni vijek, gotovo dostatan za odlazak u mirovinu, ipak stoje neke dvojbe.

Naime, nakon niza godina harmonije u razvoju jedne od najprofitabilnijih hrvatskih kompanija, koja je uz osnovni biznis unatrag nekoliko godina odradila i veliki iskorak u disperiziji poslovanja i to najprije u turizam, pa marikulturu, a nedavno i u industriju osiguranja, Adris grupu su u kratkom razdoblju od godinu i pol dana napustila dva od tri najveća dioničara koja su sjedila i u Upravi grupacije. Podsjećamo, najprije je u srpnju 2013. Adris napustio Branko Zec, a sada evo odlazi i Cuccurin. Prema podacima Zagrebačke burze Cuccurin je sa 12,91 posto drugi najveći dioničar Adrisa, dok je Zec od odlaska iz tvrtke do danas svoj udjel smanjio sa 6,15 na 3,98 posto. Cuccurin je, doznaje Poslovni dnevnik, još prije desetak dana kolegama iz Uprave Adrisa poslao pismo u kojemu je najavio svoj odlazak.

 

500milijuna

kuna iznosi prema procjeni Cuccurinovo bogatstvo

Što je bilo presudno da osoba poput Cuccurina, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 500 milijuna kuna, s obzirom da samo u dionicama, prema cijeni koja se tržila u utorak, njegov udjel vrijedi više od 440 milijuna kuna, a na to treba dodati i višegodišnju dividendu koja je na godinu u prosjeku iznosila između sedam i osam milijuna kuna, odluči napustiti kompaniju u kojoj je proveo cijeli radni vijek, ali je mogao još niz godina dati golem doprinos budući da je rođen 1958. Cuccurin je, kažu njegovi poznavatelji, uvijek bio iznimno radišna osoba čemu je možda kumovala i činjenica da potječe iz skromne radničke obitelji pa je svoj prvi novac zarađivao već sa 15 godina, berući voće po istarskim voćnjacima. U Adrisu je vječno bio 'drugi', sportskim žargonom rečeno uvijek 'prva rezerva' na klupi. I kada je riječ o suvlasničkom udjelu i poziciji u vodstvu kompanije.  

Zbog toga se možda i odlučio za izlet u politiku. Prvo je prije deset godina osnovao udrugu građana i dioničko društvo Mon Perin koje je revitaliziralo do tada zapušteno selo Bale, inače rodno mjesto njegova oca, stvorivši razvojno čudo o kojem se govorilo i izvan Istre. S udrugom građana "Ladonja-savez za još bolju Istru", povezavši nezavisne liste Istarske i Primorsko-goranske županije, na posljednjim parlamentarnim izborima imao je ambiciju ulaska i u Hrvatski sabor, no to se nije dogodilo. Na Cuccurinov politički angažman suradnici u Adrisu nisu gledali blagonaklono.Cuccurin nije lak čovjek, zahtjevan je i ima visoko postavljenu ljestvicu, kažu oni koji ga poznaju, ali nema skrivenog asa u rukavu. Nije otišao samo iz Uprave Adrisa već je istodobno napustio i sve pozicije na koje je bio imenovan u tvrtkama iz portfelja grupacije. Gdje odlazi i kakve planove ima, ostaje nepoznato, jučer se nije javljao na telefonske pozive.

Kako su se u Adrisu već mjesecima vodile burne rasprave – treba li prodati duhanski biznis – što su u Rovinju opovrgavali još u listopadu ove godine da bi početkom prosinca objavili kako se pristupa strateškom restrukturiranju dijela imovine, upravo to bi moglo biti izvorište nesporazuma među suvlasnicima. To je možda presudilo i odlukama o odlasku Zeca i Cuccurina. Upućeni kuloari naime tvrde kako su neki od suvlasnika još prije nekoliko godina gurali inicijativu o prodaji duhanskog segmenta. Nisu to uspjeli izboriti pa smatraju kako je time kompaniji zapravo nanesena velika šteta, propušteno je povoljno razdoblje kada se za rovinjsku tvornicu mogao dobiti značajno veći iznos u odnosu na ono što se može očekivati kada se pojavi potencijalni kupac. Ostaje ipak otvorena i opcija, budući da su dogodine novi parlamentarni izbori, da je u Cuccurinu ponovno proradio politički 'crv'. Financijski je apsolutno neovisan, a dovoljno je i mlad i obrazovan da se upusti u novu avanturu u hrvatskoj političkoj areni. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Povlašteno radno mjesto, povlaštena informacija i na kraju povlaštena basnoslovna zarada!

Nista čudno. Prošlo je doba ekstra profita od duhana. A Croatia osiguranje posluje u jakoj konkurenciji na koju oni iz TDRa nisu navikli i udio im pada svake godine pogotovo sad kad su pale cijene polica zbog liberalizacije.

New Report

Close