Evo koliko je vremena potrebno za uvođenje ‘pravog’ poreza na nekretnine

Autor: Jadranka Dozan , 19. kolovoz 2016. u 12:30
Tomislav Ćorić/P. Macek/PIXSELL

Ćorić je potcrtao da bi HDZ sve porezne promjene uveo u prvim mjesecima 2017., ali prvi korak sniženja PDV-a tek u 2018. SDP zasad ne bi dirao u opću stopu PDV-a i već veći naglasak stavlja na porezno rasterećenje rada.

Smanjivanje poreza i povećanje prava teško idu zajedno, a iz gospodarskog rasta kakav je naše gospodarstvo u stanju generirati takva je kombinacija naročito nespojiva. Tako će i na širokogrudnost u predizbornim obećanjima poreznih i drugih rasterećenja dobar dio ekonomista reći kako su programi ionako "ponajprije marketinški alat u kampanjama".

Kako će izgledati u provedbi izbornih pobjednika, kada će i u kakvim širim paketima zaživjeti pojedine niže stope poreza, zasad se zna prilično malo. Detalje nisu previše rasvijetlili ni Tomislav Ćorić i Boris Lalovac, ekonomske uzdanice HDZ-a i SDP-a, na okruglom stolu "Fiskalna konsolidacija, javni dug i upravljanje državnom imovinom". Ćorić je potcrtao da bi HDZ sve porezne promjene uveo u prvim mjesecima 2017., ali prvi korak sniženja PDV-a tek u 2018. SDP zasad ne bi dirao u opću stopu PDV-a i već veći naglasak stavlja na porezno rasterećenje rada.

Ipak, taj dvojac oko većine tih tema nema velikih neslaganja. Slažu se oko važnosti političke stabilnosti, fiskalne konsolidacije te poboljšanja kreditnog rejtinga. Slično gledaju i na upravljanje državnom imovinom; što prepustiti lokalnim jedinicama (npr. poljopriv. zemljišta) te koja poduzeća ne prodavati jer su od strateškog značaja.  Obojica smatraju i da će gotovo cijeli idući mandat trebati za kvalitetnu pripremu uvođenja "pravog" poreza na nekretnine, ali i da se vlasnici samo jedne nekretnine ne bi trebali brinuti.

Komentari (4)
Pogledajte sve

nije se toga sjetio nitko od “naših”. taj je porez nametan izvana, jer nama mogu nametati bilo što, znajući da su “naši” političari dovoljno tupi da sve to pokušaju i provesti i uz to vjerojatno misle kako nam čine uslugu.

To je jedino što oni “znaju”. Uvoditi poreze i dizati cijene i porezne stope. Pretpostavljam da će im to biti poput onog poreza na kamate, visoki neto porez (neviđeno u svijetu po načinu i stopi), koji će onda prodavati pod “najniži u Europi”. Ovi porezi koje uporno najavljuju, ne bave se oni štednjom i rezanjem troškova, će potaknuti novi val iseljenja. I ovakvim mjerama će “potaknuti” demografiju u zemlji, samo ne u željenom smjeru, već u onom kojim se ionako već kreću svi (negativni) pokazatelji u zemlji, jer oni nemaju pojma čime se bave i rade samo štetu i opterećuju građane, poduzeća i državni proračun a da istodobno ni na sekundu ne pomišljaju da bi se trebali ozbilno pozabaviti dugovima i rashodima.

Porez na nekretnien da bi zazivio APIS treba imati program. a on je tamo maltene u beta razvoju…daleko od realizacije. ima i jedan vazan problem kako vrednovati nekretninu…kada nema prodaje…ako su neke u jednoj ulici i jedna je prodana…da li onda recimo ostale vrijede vise ili manje s obzirom na polzaj ili neke druge faktore….a pravila je tesko reci

New Report

Close