Čolakova fantazija predstečaj, 
a na mjestu Fantasylanda i dalje rupa

Autor: Saša Paparella , 19. kolovoz 2015. u 22:01
Još 2009. Čolak je predstavio nacrte budućeg Fantasylanda, Foto: Pixsell

Šest godina nakon prezentacije projekt vodenog parka nije započet…

Prošlo je šest godina otkako je iz Fantazija-projekta, tvrtke u vlasništvu poduzetnika Slavena Čolaka, najavljeno da će na prostoru napuštenog kupališta Šmidhen pokraj Samobora biti sagrađen suvremeni rekreativni kompleks. Pod nazivom Fantasyland, na 27 hektatra trebao je niknuti vodeni park, dva hotela s po četiri odnosno pet zvjezdica, zabavni i sportski park… Projekt je procijenjen na 170 milijuna eura.

Stari Šmidhen brzo je porušen, a Zagreb i okolica već su te, 2009. bili oblijepljeni plakatima koji građanstvo vabe u Fantasyland – iako radovi do danas nisu započeli.

U pozadini se zato svašta događalo. Čolak je prozivao Vedrana Duvnjaka da, kao čelnik HFP-a, pune dvije godine nije htio potpisati parcelacijski elaborat za Fantasyland. U veljači 2010. Čolak je uhićen u sklopu afere Bankomat, jer je po tvrdnjama Uskoka u eri Josipa Protege kao povlašteni klijent dobio neosigurane kredite od oko 43 milijuna kuna.

Nakon što je optužnica dvaput vraćana tužiteljstvu, u siječnju 2014. Čolaku, Protegi i skupini ostalih optuženika počelo je suđenje. Neka se istraga očito i dalje vodi, jer kad smo pokušavali nazvati Artura Gedikea, jednog od bivših direktora Fantazija-projekta, sadašnja korisnica tog broja mobitela požalila nam se da ga je nedavno tražila krim-policija.

Tvrtka Fantazija-projekt nakupila je 47,6 milijuna kuna duga, računi su im bili blokirani, pa u veljači 2015. podnose prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. Otad je Nagodbeno vijeće u četiri navrata Čolaku produljivalo rok za dostavu nedostajuće dokumentacije, a kao novi rok sada je određen 31. kolovoza.

U ljeto 2015. tamo gdje su planirani bazeni i dalje je ledina. Čak je i ograda oko gradilišta nestala, odnio ju je jedan od vjerovnika.

 

Investicija

je trebala biti teška oko 170 milijuna eura.

“Zaštitna ograda gradilišta pripadala je Stipić grupi, oni su je i odnijeli. S njima smo, po preporuci Zagrebačke banke, sklopili ugovor o izvođenju radova u iznosu od 40 milijuna eura. Tu smo preporuku prihvatili u vrijeme kad je Zagrebačka banka odlučila financirati projekt. Dogovor o financiranju je postignut u prisutnosti ministra gospodarstva Radimira Čačića, predsjednika Uprave HBOR-a Antuna Kovačeva, predstavnika Stipić grupe Svena Muellera, a dogovor je osobno potvrdio Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

U međuvremenu je Stipić grupa otišla u predstečajnu nagodbu, pri čemu je za njezin pozitivan ishod iskorišten spomenuti ugovor o izvođenju radova na našem projektu”, rekao nam je Slaven Čolak. Na naše pitanje kada možemo očekivati realizaciju tog projekta, odgovara: “Da su odgovorne osobe u državi postupale sukladno zakonu, Fantasyland Šmidhen, najrazvijeniji turistički projekt u Hrvatskoj, već bi odavno bio završen. Očito je nečiji interes bio da to ne bude tako”.

Koliko je novca dosad uloženo u projekt? “Sve je detaljno elaborirano i priloženo u tužbama radi naknade štete koje je grupacija Fantasyland Šmidhen podnijela pred nadležnim sudskim instancama. Važno je tko će odgovarati za nastalu štetu projektu Fantasyland koji je do 2011. trebao otvoriti 800 novih radnih mjesta. Još 2009. imali smo gotovo sve dozvole za početak gradnje vodenog parka i hotelskog kompleksa.

Bili smo nadomak ishođenju građevinske dozvole, koju je nemoguće dobiti bez suglasnosti na parcelacijski elaborat, a HEP je svojim nezakonitim postupanjem blokirao sve procese. Nezakonito su pokretali sudske postupke nad tvrtkama grupacije Fantasyland…”, kaže Slaven Čolak.

Ipak, Vlada RH uvrstila je upravo Fantasyland u katalog projekata od strateškog značaja za RH. “To je istina, no državne institucije paralelno su nas blokirale. Za tu će štetu i nezakonitosti u postupanju netko odgovarati”, najavljuje vlasnik Fantazija-projekta.

Zanimljivo je da Čolak u prijedlogu o otvaranju postupka predstečajne nagodbe navodi kako “neće predlagati smanjenje tražbina vjerovnicima, a za što su neki od dužnika zloupotrebljavali taj institut”.

U Samoboru nam je potvrđeno da je kompleks budućeg Fantasylanda u najvećem dijelu u vlasništvu RH (odnosno DUUDI-ja), dok je preostali, manji dio zemljišta u vlasništvu investitora Slavena Čolaka i Grada Samobora.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tipična hrvatska priča! Polupismeni investitor, sve grandiozno i puno puno kredita! 4 odgode dostave dokumentacije-čitaj: nema love ni za osnovno!

New Report

Close