Cigarete i alkohol poskupit će za 50 posto?

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2018. u 13:29
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Novi Zakon o zdravstenom osiguranju donosi nova poskupljenja.

Kako piše Jutarnji list, prema prijedlogu Zakona o zdravstvenom osiguranja, na udaru bi se mogli nači pušači i ljubitelji žestokih alkoholnih pića.

Zakonom bi se trebao sigurati veći priliv kuna u zdravstvo kako bi se mogle pratiti medicinske inovacije i skupi lijekovi. 

Ako Zakon prođe, cigarete i alkohol bi mogli poskupiti za pedeset posto, a sa četiri na sedam posto bi moglo porasti izdvajanje iz premija obaveznog osiguranja automobila. Najviši iznos participacije za osobe koje ne plaćaju dopunsko osiguranje porast će na 4.000 kuna. 

Na kutiju cigareta koja košta dvadeset kuna, još deset kuna bi se dodalo za zdravstvo. Očekuje se dodatnih milijardu i pol do dvije kuna za zdravstvo. Slično bi bilo i s alkoholnim pićima, čija cijena bi porasla za pedeset posto. Ako boca "žestice" košta 50 kuna, još 25 kuna bi išlo direktno u HZZO.

Komentari (23)
Pogledajte sve

Vlado Šeks mora se ozbiljno usprotiviti ovom prijedlogu i pod cijenu smjene ministra, ionako nije za ništa, niti pije, niti puši, samo blefira, o ministarluku veze nema

Privatizirajmo zdravstvo, nek svatko placa sam sebi. Najpostenije. Ako ce netko pit i pusit nek to radi, to je njegovo osobno pravo. I nek sam sebi placa zdravstvo, i svoje eventualne grijehe. Ali ga placajte i vi sami sebi.

Privatno zdravstvo ce osigurati i manje liste cekanja. Odnosno odmah cete doci na red. Samo privatizacija moze prekinuti ubacivanje u rupu bez dna.

I kad uvedu nove poreze, opet ce nedostajati love za javno zdravstvo, koje je katastrofa, duge liste cekanja, lijecnik te pogleda kao zadnju krpu, itd.



ne pijem..ne pušim…… boli me briga ….za cijene tih proizvoda..

Provlem je sto ne razmijes da gubimo sve slobode. Sljedeci porez ce zahvatiti tebe, a netko ce rec da ga nije briga.
[/quote]

kakve hebene slobode?!? čovjek se po vlastitom izboru truje, razboljeva se i stvara dodatne velike troškove zdravstvenom sustavu kojih ne bi bilo da čovjek ne puši, ne pije žestice i ne ždere hranu punu brzih ugljikohidrata! tko se želi trovati znajući da će to dovesti do povećanih troškova njegovog liječenja, taj i treba dodatno plaćati kroz oporezivanje njegovih štetnih poroka! zašto bismo svi mi solidarno plaćali liječenje onih koji uništavaju tijelo vlastitim izborom za unošenje turbo štetnih poroka, a industrija koja to proizvodi trpala lovu u džep?
ovo je jedan od rijetko pametnih prijedloga protiv kojeg su naravno konzumenti cigareta i žestica!!!!


ne pijem..ne pušim…… boli me briga ….za cijene tih proizvoda..

Provlem je sto ne razmijes da gubimo sve slobode. Sljedeci porez ce zahvatiti tebe, a netko ce rec da ga nije briga.

New Report

Close