Četrnaestoro studenata dobilo je priliku zapošljavanja u top kompanijama

Autor: Ana Blašković , 29. lipanj 2015. u 22:00
Izabrani studenti s ministrom Mršićem i predstavnicima tvrtki u kojima će odrađivati praksu/Marko Lukunić/PIXSELL

Na završnoj svečanosti projekta Poslovnog dnevnika 14 studenata s invaliditetom dobilo je priliku za stjecanje dragocjenog radnog iskustva.

Četrnaestoro studenata s invaliditetom dobilo je priliku provesti studentsku praksu u renomiranim hrvatskim kompanijama na završnoj svečanosti projekta "Iskustvo zlata vrijedi" u organizaciji Poslovnog dnevnika. Studenti su za praksu izabrani na provedenom natječaju, a nakon obavljene prakse otvara im se mogućnost zapošljavanja u tim kompanijama.

"Iskustvo zlata vrijedi" originalni je projekt Poslovnog dnevnika koji se provodi drugu godinu zaredom s ciljem širenja svijesti među poslodavcima i u društvu u cjelini o problematici zapošljavanja te ravnopravnog socijalnog uključivanja u svakodnevni život osoba s invaliditetom. "Moramo razbijati predrasude o osobama s invaliditetom kao o zaposlenicima koji su često na bolovanju ili da zbog ograničenja mogu raditi samo na telefonskoj centrali", istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić čije je resorno ministarstvo partner na projektu. Dodao je da je prekretnica za promjenu percepcije bila donošenje Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom zahvaljujući kojem je prošle godine zaposleno 84 posto više takvih osoba, ili nešto više od tisuću. Brojke nisu velike, ali se klima u društvu i odnos prema osobama s invaliditetom kad je riječ o studiranju ili zapošljavanju polako mijenja ", rekao je Mrsić na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin.

 

Mrsić

Moramo razbijati predrasude o osobama s invaliditetom kao zaposlenicima koji su često na bolovanju ili da zbog ograničenja mogu raditi samo na telefonskoj centrali

Podsjetimo, s ciljem rušenja barijera i poticanja korporativne odgovornosti prema osobama s invaliditetem, zakonom je regulirano da su poslodavci obvezni na svakih 25 radnika zaposliti jednu osobu s invaliditetom. Ne učine li to, dužni su plaćati poseban porez na rehabilitaciju ili zapošljavanje osoba s invaliditetom. "Veseli da su poslodavci shvatili da zapošljanje osoba s invaliditetom i nije tako velik problem. U pet mjeseci poslodacima se vratilo 16 milijuna kuna kroz, primjerice, subvencioniranje doprinosa. Rad štiti od izoliranosti, socijalne isključenosti i siromaštva i svima moramo pružiti iste šanse", poručio je ministar Mrsić. Jedan u nizu problema kad je u pitanju uključivanje osoba s invaliditetom u rad jest činjenica da je malo onih koji su visokoobrazovani s potrebim vještinama za poslodavce.

 

Borošić

Sretna sam što je upravo Poslovni dnevnik promijenio percepciju kod poslodavaca o osobama s invaliditetom kao pouzdanim članovima radne zajednice

"Zato moramo s Ministarstvom znanosti napraviti iskorak bilo s povoljnim stipendijama ili prilagođavanjem fakulteta kako bi potaknuli obrazovanje", pocrtao je Mrsić. "Raduje me što će danas ovi mladi ljudi upoznati svoje mentore, poslodavce kod kojih će u narednim mjesecima napraviti svoj prvi iskorak u poslovnu budućnost, a možda će i neki po završenoj praksi dobiti i zaposlenje", rekla je direktorica Poslovnog dnevnika i članica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić pozdravljajući okupljene studente i poslodavce. Tome u prilog najbolje oslikava činjenica da je prošle godine nakon odrađene prakse čak petoro studenata dobilo ugovore o radu što nije mala brojka uzmu li se u obzir kriza i okolnosti na tržištu rada.

"Sretna sam što je upravo Poslovni dnevnik taj koji je promijenio, i dalje mijenja, percepciju kod hrvatskih poslodavaca, ali i u široj javnosti o osobama s invaliditetom kao o vrijednim, marljivim, pouzdanim članovima radne zajednice koji se ne libe upustiti u poslovne izazove i hrabro se nositi s njima. A upravo je to poruka koju odašiljemo cijelo vrijeme: poslodavci, zapošljavajte osobe s invaliditetom, dajte im priliku! Ali, dajte priliku i sebi, riješite se predrasuda i nećete požaliti!", poručila je Andrea Borošić. Studentima je poželila puno sreće i uspjeha te najavila da će ih Poslovni dnevnik nastaviti pratiti na svojim platformama. "Budite vrijedni, radišni jer će sigurno za neke od vas ta radna praksa značiti korak u novu poslovnu budućnost", rekla je. Uz Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i kompanija koje su sva vrata otvorile studentima, projekt su podržali i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH te operativni partner Udruga "Zamisli" kojoj je uručena donacija u visini od 10.000 kuna.

Studenti pobjednici u 2015.

Gdje će studenti odrađivati praksu

Student 2. godine Ekonomskog fakulteta u Splitu Mate Tadić svoju praksu odradit će u AD Plastiku, a Zrinka Filipić s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije u Atlantic grupi. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost praksu će odraditi studentica 2. godine zagrebačkog Filozofskog fakulteta Barbara Brečević, u Bauerfeindu Martin Vlahek koji je na prvoj godini Zdravstvenog veleučilišta, dok studentice Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Martina Litanj i Ana Bulut idu u Coca Colu, odnosno Inu. Studentica prve godine Grafičkog fakulteta Lana Posarić dobila je priliku svoja znanja i vještine pokazati u Croatia zdravstvenom osiguranju, jednako kao i kolegica Glorija Lukina s Ekonomskog fakulteta u Dukatu. Hrvatska lutrija svoja će vrata otvoriti Kristini Ivatović s druge godine varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, Vindija njezinom fakultetskom kolegi Mariju Leskovaru. Mladi PMF-ovac Luka Poslon na praksu će u Metro, a Željka Kruljac s Filozofskog fakulteta u mirovinski fond PBZ CO. Studenti Ekonomskog fakulteta Antonija Dokupil i Domagoj Tucaković dobili su priliku prve poslovne korake odraditi Rail Cargou te u medijskoj kući Styria.

Komentirajte prvi

New Report

Close