Česi i Slovaci mame naše liječnike, Austrijanci kuhare i konobare

Autor: Ksenija Puškarić , 18. veljača 2013. u 11:27
Ilustracija

Osim ugostitelja, austrijsko tržište rada moglo bi se otvoriti i za hrvatske fizioterapeute te inženjere ICT-a, strojarstva i građevine.

Osim Velike Britanije i Njemačke, niti jedna druga europska zemlja nije Zagrebu najavila da će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) uvesti ograničenja na zapošljavanje hrvatskih građana. Štoviše, interes za hrvatskom radnom snagom već postoji: Austrija, Češka i Slovačka samo čekaju službeni ulazak Hrvatske u EU u srpnju i slobodu kretanja radnika iz Hrvatske Unijom. Kako doznajemo, Austrijanci su najviše zainteresirani za hrvatske ugostiteljske djelatnike. Već iduće zime, s krajem naše turističke sezone, a početkom skijaške, oko 300 hrvatskih ugostitelja s dobrim poznavanjem njemačkog jezika moglo bi se na nekoliko mjeseci zaposliti u austrijskim skijalištima. Interes za hrvatskim radnicima iskazale su i Češka i Slovačka, kojima su pak u fokusu interesa liječnici!

No, i dio hrvatskih poslodavaca čeka otvaranje granica i mobilnost radne snage. Riječ je uglavnom o našim poslodavcima koji su i dosad računali na radnike iz inozemstva, za koje su i postojale kvote o uvozu strane radne snage. Premda oni neće spasiti 26 milijuna nezaposlenih u EU, stotinjak radnika iz Bugarske i Rumunjske moglo bi se u Hrvatskoj zaposliti već do kraja ove godine. Kako je Poslovnom dnevniku potvrdila Vilma Mostahinić, voditeljica projekta “Eures usluge prema poslodavcima”, koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, Velika Britanija još je ranije najavila ograničenje na zapošljavanje radnika iz Hrvatske na minimalno dvije godine. Iako je to otvorena mogućnost svake zemlje EU, službeni London želi zadržati tu mogućnost nakon iskustava s rumunjskim, bugarskim i poljskim radnicima. Iako je službeni stav vlade u Londonu da imaju malo razloga vjerovati da će, nakon pristupanja, hrvatski građani pohrliti na Otok, opreza kod njih nikad dosta, premda su nedavno pozvali hrvatske sezonce da dođu u Britaniju brati jagode.

“Ni najave o ograničenjima iz Njemačke nisu stopostotne jer je ta zemlja već najavila da će hrvatski zdravstveni radnici, ICT inženjeri, tehničari, ugostitelji i hotelijeri te vodoinstalateri i električari biti dobrodošli. U sklopu Eures projekta koji omogućava zapošljavanje radnika iz EU u Hrvatskoj i naših radnika u Uniji bit će organizirana i strukovna usavršavanja deficitarnih djelatnika iz Hrvatske u Njemačkoj”, kaže Mostahinić.
Švedska, koja je i pokrovitelj Eures projekta u Hrvatskoj, dodaje Mostahinić, sigurno neće imati restrikcija prema radnicima iz Hrvatske, a našim liječnicima već se nadaju u Češkoj i Slovačkoj. Osim ugostitelja, austrijsko tržište rada moglo bi se otvoriti i za hrvatske, naglasila je, fizioterapeute, te inžinjere ICT-a, strojarstva i građevine.

Alterra grupa gleda istočno

Stižu čistačice iz Rumunjske i Bugarske
Osim hrvatskih brodogradilišta i luka te onih građevinskih tvrtki koje su i dosad računale na strane radnike putem kvota koje izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova, na EU radnike računaju i neki poslodavci koji dosad nisu iskazivali interes za uvozom radne snage. Među prvima je i Alterra grupa, koja se bavi čišćenjem i održavanjem. Kako kaže Bojana Mrkonjić iz Alterre, oni su zainteresirani za NKV radnike iz Bugarske i Rumunjske. “Oni su daleko jeftiniji od naših NKV radnika i nadamo se da ćemo kroz Eures program dobiti odgovore kako doći do njih i kako ih regrutirati”, kazala je Mrkonjić.
 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kažem ti iz iskustva, moj frend je cheff koji je plovio na hrpi megacruisera ali mu se neda ići više, pa je potražio posao u austriji – i svugdje su mu rekli da je sve to 5, ali da “papire” nemogu srediti. trenutno. Za Finsku i Švedsku neznam , ali znam za Norvešku i UK. Možda zato jer jedni NISU u EU, a drugi su najteži euroskeptici, pa ne hablaju baš Eu nit pod razno? ;).. Dakle, iskustvo RL – Vs rekla-kazala?


Firma koja s ebavi čišćenjem se zove Alterra….kao da se radi o nekakvom High Tech-u

Ono što se nudi čistačicama je loše i za Bugare i za Rumunje…
Naši barem imaju gdje spavati a što će Bugari i Rumunji doći ovdje raditi za
300 eura i još k tome plaćati smještaj….

U pravu si, da… place za to su i ovdje tako minimalac, i iako je placa u HR skoro 3x veca nego u Bugarskoj, za ovo se nikome ne isplati doci. Pa toliko kosta smjestaj i minimum hrane…

Druga prica su kvalificirani poslovi, gdje bi se njima mozda i isplatilo doci, ali takvih poslova nema ni za nas. Uostalom, Bugari mogu i dalje u Europu… ne vjerujem da ce biti neka navala za doci tu…

CptNemo, ovo sto ti pricas nema veze s nicime… opet ponavljam, zakoni za zaposljavanje ne mogu biti restriktivniji od onih sada. Mogu biti samo manje restriktivni. Za finsku i svedsku nestaju sve granice npr. Iseljavanje iz HR je cinjenica, pogotovo mladih, i to je vec tako neko vrijeme. Mislim da ce se to samo ubrzati.

Firma koja s ebavi čišćenjem se zove Alterra….kao da se radi o nekakvom High Tech-u

Ono što se nudi čistačicama je loše i za Bugare i za Rumunje…
Naši barem imaju gdje spavati a što će Bugari i Rumunji doći ovdje raditi za
300 eura i još k tome plaćati smještaj….

To nije istina. Austrijanci (možda) i zapošljavaju kuhare i konobare, ali NEĆE u ovom trenu zaposliti nikoga našega jer – država (Austrija, kao) neda papire. Čekaju 7-dmi mjesec, pa da onda mogu SLOBODNO nudit minimalac i robovske uvjete.

New Report

Close