Certifikat podiže cijenu proizvoda

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2013. u 21:59
Ivica Galović/PIXSELL

Iako udruga “Slavonski domaći kulen/kulin” ima 88 članova, tek njih 28 zasad ima potpuno legalnu proizvodnju i može kandidirati za oznaku svoga proizvoda oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

Iako udruga “Slavonski domaći kulen/kulin” ima 88 članova, tek njih 28 zasad ima potpuno legalnu proizvodnju i može kandidirati za oznaku svoga proizvoda oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, inače tajnik udruge, napomenuo je da je temeljem zahtjeva udruge Ministarstvo poljoprivrede 2. rujna izdalo rješenje kojim se registrira oznaka zemljopisnog podrijetla “Slavonski kulen/Slavonski kulin”. Matić je naglasio da legalni proizvođači već i sada u proizvodnji kulena poštuju sljedivost, od uzgoja svinja do krajnjeg proizvoda. Matić očekuje da bi bar polovica njih mogla od idućega travnja, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje, ishoditi certifikat zemljopisnog podrijetla. Certifikacija propisuje cjelokupnu proceduru od uzgoja svinja, vrste pasmina, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja, zrenja. To uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda. Certificirani proizvod ima dodanu vrijednost, a istraživanja pokazuju da su za takav proizvod kupci spremni platiti 15 do 30 posto veću cijenu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close