Čeka se odluka o zaštiti Krčkog pršuta

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2014. u 21:58
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U bazi podataka Europske komisije (DOOR) objavljen je zahtjev za zaštitu naziva “Krčki pršut” oznakom zemljopisnog podrijetla, čime počinje teći rok od 90 dana za podnošenje prigovora na EU razini.

U bazi podataka Europske komisije (DOOR) objavljen je zahtjev za zaštitu naziva “Krčki pršut” oznakom zemljopisnog podrijetla, čime počinje teći rok od 90 dana za podnošenje prigovora na EU razini. Ne bude li prigovora, nakon tog bi roka  proizvođači i taj proizvod mogli označavati europskom i nacionalnom oznakom zemljopisnog podrijetla, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Za “Krčki pršut” to je ministarstvo podnijelo zahtjev za zaštitu naziva na EU razini početkom ožujka. Nakon registracije, proizvođači koji su koristili nacionalni prijelazni znak počinju koristiti europski, a ako žele i hrvatski nacionalni znak.

U DOOR bazi zasad je 13 hrvatskih proizvoda, a “Istarski pršut” je prvi ocijenjen pozitivno te je dokumentacija objavljena u Službenom listu EU. U resornom ministarstvu kažu da je nakon prigovora Slovenije postignut sporazum slovenskih i hrvatskih proizvođača Istarskog pršuta o zajedničkoj zaštiti naziva. Za ostalih 11 proizvoda stručne službe EK još pregledavaju i provjeravaju zahtjeve.

Komentirajte prvi

New Report

Close