Cedevita i IRB razvijaju novi napitak

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2017. u 14:07
FOTO: Press

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u utorak je predstavljena suradnja vodeće znanstveno – istraživačke institucije u Hrvatskoj s Atlantic Grupom na razvoju novog proizvoda iz kategorije vitaminskih napitaka.

U sklopu partnerstva, IRB će sudjelovati u aktivnostima formulacijskog i tehnološko-dizajnerskog usavršavanja novog proizvoda, a ovaj projekt djelomično je financiran i iz EU fondova. Atlantic Grupi i IRB-u tako su za njegovu provedbu odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 10 milijuna kuna sa svrhom poticanja zahtjevnih istraživačko – razvojnih aktivnosti, dok ukupna vrijednost investicije razvoja novog niskokaloričnog vitaminskog napitka iznosi preko 19 milijuna kuna.

„Ono što ovaj iskorak u razvoju proizvoda čini posebnim jesu suradnja sa stručnjacima najistaknutije znanstvene ustanove u Republici Hrvatskoj – Instituta Ruđer Bošković, te uspješan projekt povlačenja nepovratnih sredstava iz Europske unije – praksa koju bismo svi u Hrvatskoj željeli vidjeti u većoj mjeri“, izjavio je predsjednik Uprave Atlantic Grupe, Emil Tedeschi.

U projekt suradnje s Cedevitom uključena su dva zavoda Instituta, Zavod za organsku kemiju i biokemiju te Zavod za molekularnu medicinu, a suradnja će se realizirati kroz dvije faze koje će uključivati industrijsko istraživanje te eksperimentalni razvoj novog proizvoda. Na projektu će sudjelovati interdisciplinarni istraživački tim s IRB-a sastavljen od ukupno 12 znanstvenika s područja kemije, molekularne biologije i biomedicine, a njihove aktivnosti temelje se na tri odvojena modula koji se bave analizom i formuliranjem novog proizvoda.

Prvi modul uključuje testove stabiliteta nove formulacije u laboratorijskom i industrijskom okruženju  s ciljem analize njezinih kvalitativnih i kvantitativnih svojstva s devet vitamina i prirodnim zaslađivačima uz manji udio šećera. Korištenjem suvremene opreme i tehnologije poput tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) te spektrometra mase (MALDI TOF), u drugom modulu će se kvalitativno i kvantitativno detektirati sastav novih formulacija i međudjelovanje osnovnih sastojaka tijekom testa stabiliteta konačnog proizvoda, dok treći modul obuhvaća istraživanja potencijalnih novih antioksidativnih svojstva te utjecaj smanjena šećera na tu funkciju.

„Iznimno sam ponosan što smo, zahvaljujući velikom iskustvu koje IRB ima u provedbi temeljnih i primijenjenih istraživanja na području prirodnih i biomedicinskih znanosti, s Cedevitom uspostavili suradnju na razvoju njihovog novog proizvoda. Kroz suradnju s jednim od najprepoznatljivijih hrvatskih brendova, ali i cjelokupnom Atlantic Grupom, na najbolji način demonstrira se značaj primjene suvremene tehnologije i opreme kojom IRB raspolaže, kao i bogatog znanja te stručnosti naših znanstvenika, na razvoju novih proizvoda čime Institut daje i snažan doprinos cjelokupnom gospodarskom razvoju Hrvatske, a upravo je bolje povezivanje s gospodarstvom jedan od naših glavnih ciljeva“, izjavio je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Tome Antičić.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close