Cappelli o sezoni: Nisam zabrinut zbog srpanjskog minusa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. srpanj 2019. u 08:53
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Imamo viziju i strategiju razvoja do 2020. godine te pripremamo natječaj i tender u studenom za novu strategiju razvoja za slijedećih sedam do deset godina i ona će dati neke smjernice kako ćemo dalje”, istaknuo je Cappelli.

Ministar turizma Gari Cappelli u subotu je u Umagu poručio da manifestacije poput ATP turnira Croatia open, kao i uspjesi hrvatskih sportaša pridonose razvoju hrvatskog turizma i većem broju dolazaka turista u Hrvatsku. Priznao je i da je ove godine u srpnju turista manje nego prošle u isto vrijeme.

Ustvrdivši kako je cijela Europa 'pogođena' drugačijim smjerovima turizma zbog vremenskih neprilika i drugačijeg pristupa turizmu, ministar Cappelli je napomenuo kako nije samo Hrvatska zemlja koja je po dolascima i noćenjima na razini prošle godine.

U srpnju smo tri-četiri posto 'u minusu' na današnji dan, ali gledajući sve skupa još uvijek smo 'u plusu' od oko četiri posto dolazaka i jedan posto noćenja. Dakle, još uvijek možemo smatrati da imamo jako dobar rezultat s obzirom na sveukupno okruženje, poručio je Cappelli.

Rekao je i kako Vlada ima viziju u kojem smjeru treba ići hrvatski turizam te kako je činjenica da su objekti s četiri i pet zvjezdica: od hotela i kampova do privatnog smještaja popunjeni daleko više i daleko bolje.

"Imamo viziju i strategiju razvoja do 2020. godine te pripremamo natječaj i tender u studenom za novu strategiju razvoja za slijedećih sedam do deset godina i ona će dati neke smjernice kako ćemo dalje", istaknuo je Cappelli.

Prije dvije godine, u ovo doba, svi mediji su objavili da pucamo po šavovima. Danas imamo isti broj turista kao i prije dvije godine. To je zapravo limit Hrvatske zbog infrastrukture u gradovima, zaključio je.

Sport pomaže turizmu

"Preko Hrvatske turističke zajednice, imamo program 'Sportska Hrvatska' putem kojeg financiramo i pratimo sve važnija događaja. Riječ je o posebnom programu kojeg smo uveli u mandatu ove Vlade u sklopu kojeg svake godine izdvojimo između 20 i 25 milijuna kuna, ovisno o natjecanjima", rekao je ministar Cappelli koji je, zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem, pratio polufinalni ATP turnir Croatia open.

Cappelli je podsjetio kako su efekti nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji bili ogromni, a sada je, kaže, povećan dolazak turista iz SAD-a, Kine i Njemačke.

"Trenutno imamo povećanje dolazaka turista iz SAD-a i Kine, ali i s njemačkog tržišta gdje smo smatrali da će biti teško. Na današnji dan imamo još uvijek dva posto više njemačkih gostiju nego prošle godine, a planiralo se 5-6 posto manje", rekao je Cappelli te dodao da, primjerice, Palma de Mallorca danas ima osam posto manje njemačkih turista.

Komentari (4)
Pogledajte sve

da li je ovo vizija, kao ultra iz splita…e onda sam već sada jako zabrinut…

Od strategije do 2020 nije ostvareno niti 30% zacrtanog a sad se opet sprema nova, koju će masno platiti.

Paul Bradbury:
Npr. ono što stoji u posljednjoj strategiji turizma za razdoblje 2013. – 2020. Tamo stoji da će Hrvatska do 2020. imati 30 novih golf-terena. Sada smo u drugoj polovici 2019. i nemamo ništa od toga. Dapače, Hrvatsku investitor na Srđu tuži za 500 milijuna dolara. No “kraljevi” su zauzeti – samo ove godine održane su tri konferencije o ulozi golfa u turizmu.

Zašto bi bio zabrinut ministarska plaća i dalje sjeda svaki mjesec u punom iznosu …

Koji prodavač magle od uhljeba!

New Report

Close