Cappelli ne sumnja u sezonu: Navike turista se mijenjaju, traže last minute

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2019. u 08:18
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Razvijamo posebne oblike turizma, poput zdravstvenog, eno-gastro i drugih koji pridonose turističkoj aktivnosti tijekom cijele godine, i prije svega razvoju turizma na kontinentu”, rekao je Cappelli.

Sabor je ovog tjedna izglasao set turističkih zakona – Zakon o turističkim zajednicama, Zakon o boravišnoj pristojbi te Zakon o turističkoj članarini. Ministar turizma Gari Cappelli isticao je kako se novim zakonima želi depolitizirati sustav turističkih zajednica kao i decentralizirati odlučivanje, dajući na važnosti regionalnoj i lokalnoj razini.

"Pri izradi zakona polazili smo od načela financijske samodostatnosti. Zakonom potičemo udruživanje turističkih zajednica kao i osnivanje turističkih zajednica za područje više jedinica lokalne, odnosno područne – regionalne samouprave što će biti honorirano dodjeljivanjem financijskih sredstava u cilju zajedničkog razvoja turističkog proizvoda i promocije destinacije. Sustav je vapio za iskorakom, ustrojavanje sustava turističkih zajednica po načelu destinacijskih menadžment organizacija je nužnost ako želimo podizati kvalitetu usluga i proizvoda", rekao je Cappelli Novom listu.

"Novom raspodjelom sredstava prikupljenih od boravišne pristojbe za županijske turističke zajednice predviđa se 15 posto izdvajanja što prema projekciji raspodjele prema prihodima iz 2018. iznosi oko 55,8 milijuna kuna dok je do sada izdvajanje iznosilo 10 posto, odnosno u ovoj godini 47,8 milijuna kuna. Isto tako, povećava se i raspodjela od turističke članarine za županijske turističke zajednice s 10 na 15 posto što bi prema projekcijama na temelju prihoda iz 2018. bilo povećanje s 20,3 na 28,9 milijuna", kaže ministar.

Uskrs i Praznik rada su za nama, je li se nervoza na tržištu smirila? Ostajete li pri očekivanjima od 1 do 3 posto rasta noćenja za ovu godinu? Predsezonu je, kažu mnogi, obilježio last minute buking, a čini se da će i špicu. Snižavati cijene ili ne? Što možete poručiti hrvatskom turističkom sektoru prije ulaska u četiri najjača turistička mjeseca?

"Rekao bih da je nervoza bila umjetno proizvedena i ne znam kome je bilo u interesu podizati medijsku prašinu. Što se tiče rezervacija, naprosto se trendovi mijenjaju i navike bukiranja više nisu kao nekada. Turisti sada čekaju last minute, donose odluke s obzirom i na gospodarsko-političke situacije, uz vlastite preferencije… Hrvatska turistička ponuda svake je godine sve kvalitetnija, a kvaliteta istovremeno treba podrazumijevati i vrijednost za novac. U tom smislu, nisam nikako za snižavanje cijena, već, kako stalno naglašavam za daljnje podizanje kvalitete. Pokazalo se da su smještajni objekti visoke kategorije dulje popunjeni, samim time poduzetnici postižu veću dobit. Razvijamo posebne oblike turizma, poput zdravstvenog, eno-gastro i drugih koji pridonose turističkoj aktivnosti tijekom cijele godine, i prije svega razvoju turizma na kontinentu", rekao je Cappelli.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ne vjeruj uhljebu niti kada laže! Prije mjesec-dva je pričao da nije za smanjivanje cijena…..

http://www.seebiz.eu/cappelli-navike-turista-se-mijenjaju-ali-nema-panike/ar-193672/

a to znači : dok sam ja ministar, nema panike, plaća sjeda redovno

da, pouzdani izovi, kakav last minute. Booking je pao 20% cca. Ne računam Dubrovnik koji je svijet za sebe.


Lažu! Buking je totalni pobačaj, u Splitu i okolici popunjenost je manja bar 20 %, pored zdravih očiju pokušavaju nas uvjeriti u suprotno. Last minute ove godine ne postoji, ko je prodao prodao je. Evisitor sustav nije mjerodavan, ljudi koji dosad nisu prijabljvljivali goste sad radi kazni prijavljuju, i tako se stvara prividan rast dolazaka a u stvarnosti situacija je obrnuta

U Splitu i okolici bas se većina toga ugovora last minute jer je Split HUB za druge destinacije i lokacija gdje se gosti kratko zadržavaju. Donositi sada sud o sezoni je na razini gatanja iz graha. Pa pretpostavljam da ste vi vrlo los gatač iz graha.

New Report

Close