Projekt za one o kojima u Hrvatskoj nema službenih podataka

Autor: Sergej Novosel Vučković , 13. siječanj 2020. u 14:15
'Learning by doing' - plan je osposobiti 50 mladih, mjesta još ima, oni koji već 'treniraju' kažu da im je drago što uče radeći rukama i odmah vide što su postigli

Pokrenuti tu skupinu o kojoj u RH nema službenih podataka, ohrabriti joj izlazak iz izolacije i dati pristup tržištu rada zadani su ciljevi projekta.

Mladi između 15 i 25 godina u tzv. skupini NEET (eng. Not in Education, Employment or Training – nisu u procesu obrazovanja ni usavršavanja i nezaposleni su) dobili su priliku usvojiti nova znanja, "ispeći" zanat i povećati si zapošljivost.

Ovo "pečenje" dogodit će im se gotovo doslovno, jer je njima namijenjen projekt Mjesto za nas, koji je Pučko otvoreno učilište (POU) Samobor pokrenulo uz partnerstvo tamošnje Pekarnice Zemljič, dobivši za provedbu 655.250 kuna iz Europskog socijalnog fonda, sa ciljem pružanja kompetencija i stjecanja profesionalnog ponašanja mladih za zanimanja hotelskih pekara. Zašto baš za takav posao, objasnio je koordinator projekta iz POU Samobor Nikola Glibo.

  "Idejni začetnici projekta su Renata Kruhan, vlasnica Pekarnice Zemljič i Roman Špoljar, izvršni direktor Hotela Princess iz Jastrebarskog, koji su uvidjeli da je na tržištu puno raznih malih hotela u kojima se nudi doručak. Taj je obrok danas standardiziran i premda nije kompliciran ipak je potrebno znanje za njegovu pripremu. S druge strane, shvatili su da se treba pozabaviti skupinom mladih i pružiti joj priliku.

Skupina stručnjaka izradila je stoga posebno prilagođeni program osposobljavanja za hotelskog pekara i za mentore koji s njima rade", kaže Glibo. Projekt je već iznjedrio inovativne programe za mentore i hotelske pekare, a odnedavno, od prosinca, traju i praktične pekarske, interaktivne radionice za polaznike.  Dvaput tjedno u samoborskom Centru za mlade Bunker tako oni marljivo uče mijesiti tijesto, oblikovati kruh, peciva, kekse…

 

655 kuna

kuna vrijednost projekta koji sa svih 100 posto vrijednosti financira Europski socijalni fond kroz program Učinkoviti ljudski potencijali

"Edukacija se provodi vizualno,  kroz 'learning by doing', nema teorijskih predavanja, težište je na komunikaciji i osnaživanju kroz igre i razgovor. Nakon Bunkera radionice su u Pekarnici Zemljič i Hotelu Princess. Na kraju nema klasičnog ocjenjivanja, već potvrde o naučenom upisuju stručnjaci/poslodavci", kaže Glibo. Zasad je uključeno 13 mladih, od ukupno 50 planiranih. Pozivaju se stoga svi zainteresirani da se priključe, besplatno je, ograničenja nema, a radionice su sve do lipnja.

Obzirom na to da EU projekt financira sa 100% vrijednosti, očito je prepoznat kao važan. "To je novi program za vrlo posebnu skupinu koja je unatoč krizi i odljevu radne snage ostala ista, a možda se i povećala, a projekt nudi svoj odgovor na taj problem kojim se zajednica, čini se, ne bavi dovoljno", smatra koordinator projekta. Dodaje da je povezivanje ove skupine i tržišta rada stoga svakako vrijedna investicija kroz projekt.

Mnogi ih poznaju
Ovim je samoborskim Mjestom za nas, dakle, aktualiziran i problem spomenute NEET skupine, koja je praktički nevidljiva u hrvatskoj populaciji. "Nažalost NEET skupina u Hrvatskoj se tek mapira te ne postoji sustavni način praćenja statistike broja ovih korisnika. To su djeca ili mladi koje, nažalost, mnogi poznaju. Nisu uključeni u sustav, prestali su studirati, nisu više u školi, a niti ne rade.

Neki su završili osnovnu školu, neki srednju i sad ne žele ići dalje niti žele raditi, ili su prestali pohađati školu i nitko ne zna što će biti s njima. To je naša ciljana skupina o kojoj nema dovoljno službenih podataka. Pokrenuti tu skupinu, osnažiti je, ohrabriti izlazak iz samonametnute izolacije i pristupanje tržištu rada zadani su cilj projekta kao i promoviranje pozitivnog ocjenjivanja rezultata u programu", reći će Nikola Glibo. Kroz projekt se promovira i osobna garancija mentora koji potpisuje potvrdu polazniku i kojom osobno jamči svakom poslodavcu kod kojeg će polaznici kasnije raditi, ako to izaberu, da je ta osoba pokazala to što će pisati u potvrdi. 

Znači, osposobljavanje će mladima pomoći uključivanju u realni sektor i njegove mogućnosti, a zahvaljujući tome što će im mentori i predavači, koji su prošli posebnu metodičko-didaktičku edukaciju, sposobnosti ocijeniti i upisati u opisnu diplomu/potvrdu, polaznici će imati nemalu podršku pri zapošljavanju.  "Vrijednost je ovog osposobljavanja u tome što pokriva jednu od najranjivijih skupina kojoj je područje zapošljivosti vrlo suženo, a ovaj program im nudi upravo da pronađu svoje mjesto na tržištu rada", ističe Glibo.

U hotele i trgovine
Predavači, mentori, stručni voditelji su Krešimir Pečarić, stručnjak iz realnog sektora i Dunja Vukelja, stručnjakinja iz školskog sustava, koji zajedno rade u praktikumu u Centru Bunker. Renata Kruhan, vlasnica Pekarnice Zemljič, višestruko nagrađivae za kvalitetu proizvoda, te Roman Špoljar, izvršni direktor Princess hotela, mentori su u dijelu praktične nastave u realnom sektoru.

Doznajemo da su polaznici oduševljeni radionicama, uče gledajući kratke video lekcije, što im se sviđa, a drago im je i što uče radeći rukama, izrađujući pekarske proizvode pa odmah vide i svoje rezultate. Kad završe edukaciju, mogu se zaposliti ne samo u hotelima, već i drugdje, jer takvi su profili traženi. "Skupina koja je radila na programu zaključila je da će oni moći raditi i u velikim trgovačkim lancima koji imaju svoje proizvodnje tipičnih pekarskih proizvoda", zaključuje Nikola Glibo.

Komentirajte prvi

New Report

Close