Broj kruzera po Jadranu i ove godine u padu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2017. u 09:07
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Brodovi su na ta putovanja u Hrvatsku stizali pod zastavama ukupno 11 zemalja svijeta

Kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu u srpnju je bilo 7,5 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, dok ih je na razini sedam mjeseci bilo 15,2 posto manje, čime je nastavljen negativni ovogodišnji trend tih putovanja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Po podacima DZS-a, u srpnju je bilo 99 kružnih putovanja, a na razini sedam mjeseci 335, pri čemu je i u srpnju i u sedam mjeseci na tim brodovima došlo i manje putnika u Hrvatsku nego u istom razdoblju prošle godine.

U sedam mjeseci 335 kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu znači i 60 manje tih putovanja nego u lanjskih sedam mjeseci, dok je putnika na njima došlo 13,1 posto manje ili 467 tisuća.

Brodovi su u tom razdoblju na Jadranu i boravili kraće, odnosno zabilježeno je ukupno 737 njihovih dana boravka, što je gotovo 20 posto manje dana nego lani.

Brodovi su na ta putovanja u Hrvatsku stizali pod zastavama ukupno 11 zemalja svijeta, no kao i prijašnjih godina najviše ih je u sedam mjeseci, 81, bilo pod zastavom Bahama, a potom 79 s Malte, dok je pod zastavama ostalih zemalja stiglo manje od po 50 kruzera na Jadran.

Također uobičajeno, brodovi su najviše dolazili u Dubrovnik, čija je luka zabilježila 267 posjeta kruzera u sedam mjeseci, što sa 107 slijedi Split te Korčula sa 69, a potom Zadar, Hvar, Šibenik, Rovinj i druge.

Promatrano po mjesecima ove godine, samo je u veljači bilo kružnih putovanja stranih brodova više nego u istom mjesecu porošle godine, 14,3 posto više, ali na maloj bazi odnosno s tek osam tih putovanja, u siječnju je putovanja bilo jednako kao u lansjkom, četiri, dok je u svim ostalim mjesecima tih putovanja bilo manje nego lani, što se nije događalo zadnjih par godina.

Najveći pad broja tih putovanja ove godine zabilježen je u mjesecu u kojemu inače tih putovanja bude dosta, u svibnju, kada je bilo 77 putovanja, što je 24 ili 23 posto manje nego u lanjskom svibnju.

Neki od analitičara, koji prate putnički i općenito promet u morskim lukama, pad dolazaka kruzera u hrvatski Jadran dijelom povezuju i s ovogodišnjom odlukom Venecije o ograničavanju broja posjetitelja u tom talijanskom gradu, s obzirom da su strani mediji kada je ta odluka objavljena (u travnju ove godine) javljali da bi to moglo utjecati na ograničenje broja kruzera koji posjećuju Veneciju, ali i na manje tih brodova u cijelom Jadranskom moru, uključujući i Hrvatsku i Crnu Goru.

Iz hrvatskih jadranskih luka su na to, a na upit Hine, u svibnju odgovorili kako ne vjeruju da će odluka Venecije značajnije utjecati na broj dolazaka kruzera u hrvatske luke.

Komentirajte prvi

New Report

Close