‘Brazil želi naručivati luksuzne jahte, a to će biti specijalnost Brodotrogira’

Autor: Poslovni.hr/H , 26. siječanj 2013. u 10:52
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nije važno jesu li ekonomski partneri zemljopisno blizu ili daleko, važno je da postoji zajednički interes za suradnju.

Nije važno jesu li ekonomski partneri zemljopisno blizu ili daleko, važno je da postoji zajednički interes za suradnju, rekla je u petak u Santiagu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon susreta s kolegama iz zemalja Latinske Amerike, Brazila, Kolumbije i Kostarike.

Pusić, koja u Santiagu sudjeluje u pripremi summita Europske unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (EU-CELAC),se sastala s brazilskim kolegom Antoniom de Aguiarom Patriotom, ministricom vanjskih poslova Kolumbije Mariom Angelom Holguin-Cuellar te Kostarike Joseom Enriqueom Castillo Barrantesom.

Glavna tema razgovora bilo je gospodarstvo.

"Trebamo šire baciti mrežu da vidimo ima li tu za Hrvatsku korisnih savezništava, a iz svega što smo vidjeli – apsolutno ima", rekla je nakon susreta ministrica Pusić.

Istaknula je da je u razgovoru s kolegom iz Kostarike bilo riječi o projektima zaštite okoliša, čistih industrija, te suradnji sveučilišta u području biotehnologije.

"Sve su to područja u kojima zemljopisna blizina ili udaljenost ne igraju uloge, a u kojima se pred nas postavljaju novi vidici, nove mogućnosti", rekla je Pusić.

Navela je i da je Brazil zainteresiran za projekte u brodogradnji, za narudžbe luksuznih jahti za čije će se održavanje i popravak specijalizirati Brodotrogir. Investiranja u turizam i vodno gospodarstvo također su moguća područja suradnje, dodala je ministrica.

Sastanak EU-CELAC bit će službeno otvoren sutra, a u radu će sudjelovati i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Već godinama slušamo ista fantaziranja o “specijalizaciji” hrvatskih brodogradilišta i do sad nije napravljeno apsolutno ništa po tom pitanju jer za tako nešto nisu dovoljne prazne fraze hrvatskih političara.

Naslov je bez veze a Brodotrogir bi s Končarom naravno moga postati graditelj jahti svih vrsta.Ovdje se radi o tom što Trogir s Končarovim investicijama postaje pravi turističi grad rekao bi s cjelogodišnjem radom.Ako bi se zaista išlo u ozbiljnu gradnju jahti Končar bi takvu proizvodnju treba izmjestit na zemljište Kaštela u vlasništvu Kaštelinski Staklenika.Šteta bi bilo u centru grada i marine praviti proizvodne hale.Ako se usto u Divuljama ostvari “home port” Trogir i Kaštele čekaju bolji dani.

I genije pogledaj da je naslov promjenjen prije nego bleneš.Prije je stajalo da je to specijalnost Brodotrogira,a sada da ce tek postati. A sto je najbitnije ni jedno ni drugo ne pije vodu.

Mada sam procitao i vidio tu glupost za to ima sanse ko pahuljica u paklu,a kako radim to doduse na jednom malo ozbiljnijem nivou od rvackih lovackih prica jako dobro znam sto govorim. Specijalizirat ce se??? Znaci treba znaje i tehnologija.Nemamo ni jedno ni drugo.Znaci treba love i to brdo.A toga nam ne fali je li mestre??? A brazilci pizde pa ce cekat nas jedno 10 godina da se mi malo specijaliziramo,ili da radimo pripravnicki na njihovim jahtama.Ja ga osicem skupa s jajima ako mi zgradimo ista za brazilce.A sad mozes dignit ruku i postavit pitanje kako to znam. A specijalizirat cemo se za stecaj Brodotrogira i Splitskog skvera.To hocemo sigurno.Pitanje je samo koliko ce agonija trajat. A onako usporedi to cemu tezimo to ti izgleda otprilike ovako
http://www.superyachts.com/directory/yacht-builders.htm

sa onim otpadom starog zeljeza i sekundarnih sirovina u Brodotrogiru. I na ovu izjavu isto mozes postavit pitanje pa cu ti rec sto se dole radi posljednih par mjeseci.

New Report

Close