Bozanić se obrušio na vlast kao nikad dosad

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2012. u 12:30
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas božićnu poruku u kojoj upozorava kako politička vlast koja zanemarujući antropološke istine pokušava riješiti društvene probleme neophodno dovodi do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas božićnu poruku u kojoj upozorava kako politička vlast koja zanemarujući antropološke istine pokušava riješiti društvene probleme neophodno dovodi do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku.

Kardinal napominje kako je bilo različitih pokušaja tijekom povijesti koji su osporavali kršćansku antropologiju: od onih koji su živjeli kao krivovjerja u krilu Crkve, do onih koji su raznim ideologijama izvana pokušali ponuditi drukčiju sliku o čovjeku, namećući je i samim kršćanima.

Posebno je bilo bolno za kulture i civilizacije, ističe kardinal, nametanje protuljudskih tumačenja koja su postala političkim diktaturama i ideološkim totalitarizmima te da su ona redovito bila provlačena kroz odgojni i obrazovni sustav nekoga društva, preodgajajući djecu i mlade, zabranjujući slobodu izbora i ne dopuštajući iskrenost i poštenje u iznošenju argumenata, kako onih koje zovemo znanstvenima, tako i onih koji pripadaju drugim izvorima i drukčijoj vrsti spoznaje, sadržanih u religiji i kulturi, najčešće izražavanih umjetnošću.

Upravo zbog toga, upozorava Bozanić u poruci, nije nimalo bezazleno što se u posljednje vrijeme svom silinom u hrvatski školski sustav želi nametnuti sadržaje koji pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širih religijskih polazišta.

Zagrebački nadbiskup podsjeća kako je Crkva na više načina i dosada upozoravala na štetnost takvih poteza vlasti za hrvatsku kulturu i hrvatsko društvo, jer oni u sebi kriju metodu koja se ne osvrće na primjereno postupanje u traženju općega dobra, na ulogu roditelja, na odgovornost i slobodu u odabiru programa. "Ta metoda ne poštuje vjersku slobodu zagarantiranu ustavnim i međunarodnim aktima", istaknuo je.

Napomenuvši kako iz smisla Božića izrasta i vjernička odgovornost i nužnost zauzimanja za dobro čovjeka i cijeloga društva, Bozanić dodaje kako Isusovo Rođenje objavljuje da nas se tiče čovjek; da je briga za čovjeka duboko vezana uz ispovijedanje vjere. "A, ako je negdje čovjek u pitanju, onda je to svakako u odgoju i obrazovanju, pri čemu se – ne samo kad su u pitanju djeca, nego i cjelokupno društvo – neizbježno zahvaćaju vrijednosti, životni stavovi i oblikovanje kulture", stoji u Bozanićevoj poruci.

I dok će mnogi reći da je Božić blagdan obitelji, slobodno se u svojoj domovini pitamo što činimo za obitelj, navodi kardinal i dodaje kako će se jednako tako velik broj ljudi složiti da je u životu najvažnija obitelj i obiteljske veze.

Ponašamo li se tako da ih gradimo, učvršćujemo, štitimo ili se mirimo s time da se obitelji razgrađuju, da se parovi rastaju, da djeca nemaju okrilja zdravoga odrastanja, pita kardinal Bozanić.

"Ovaj Božić nas poziva na ozbiljno razmišljanje i na molitvu da kao pojedinci i narod ne budemo nemarni. Bog nam je dao milost da u kratkome vremenu proživimo iskustva koja jasno svjedoče o tome koliko je vrijedna i plodonosna istina, pouzdanje u Boga, oslonjenost na vjeru, a koliko je strašan utjecaj laži, prijetvornosti, gramzivosti, nezasitne sebičnosti i gaženja časti. Puno je životnih prilika u kojima ne možemo jasno vidjeti ishode, ali znamo da s vjerom u srcu i s ljubavlju prema čovjeku i svijetu, imamo radosnu budućnost. Jednako tako puno je toga za što znamo da ne vodi k dobru", stoji u kardinalovoj poruci.

"Svatko tko nosi odgovornost za druge, a posebno za narod, ne može se skrivati iza površnih slogana koji zvuče privlačno, a zapravo su samo jeka praznine", poručio je kardinal dodavši kako će i politička vlast koja, zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku.

"Draga braćo i sestre, svima želim čestitati Radosnu vijest Božića, u kojoj se može živjeti u svim životnim okolnostima i neprilikama. Hrvatski je narod to uvijek pokazivao. Molim da se od te istine ne udaljavamo i da pokazujemo ponos što vjerujemo u Boga Isusa Krista koji nas odgaja da uvijek očitujemo svoju ljudskost, prožetu božanskom ljubavlju, sposobni drugima donositi radost. Sve vas od srca blagoslivljam u Gospodinu koji dolazi i koji nas grli u svome miru. Hrvatski je Božić, bez obzira kako bilo teško, uvijek bio radostan događaj jer su ga slavili kršćani ispunjeni vjerom. Takav vam Božić želim – čestit, vjernički. A s takvim Božićem svaka je godina nova. Započnimo je u toj novosti", stoji u kardinalovoj poruci.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Neka se crkva i sve religije svijeta ne mješaju u politiku i ostalo, kamoli u školu. Tko hoće nek ide u crkvu. Svaki zakon na ovom svijetu najstrože brani i kažnjava zlo. Zato vi jednostavno ovakvi kakvi jeste ne trebate nijednom društvu. Vaše vrijeme je prošlo jer ste davno postali sve, samo ne duhovne organizacije.
p.s. Vaš temelj je bio ovo: Ne stječite zlata, srebra ni mjedi, ni obuće ni štapa. Ta vrijedan je radnik hrane svoje.
A što ste vi stekli ???Bozaniću Isus je hodao u sandalama a ti na sebi nosiš halje od tisuće Eura sa tisućama metara zlatnih niti. I samom Bogu više niste mili.

ima pravo! zašto bi katolici morali slušaati veličanje homoseksualnosti u školama, ako je to suprotno njihovom svjetonazoru jer homoseksualnost doživljavaju neprirodnom ???? ovo što jovan-ović radi je pravo nasilje nad katolicima!

Koji je ovo frik. Ako nećete slušat, spalit ćemo vas sve na lomači!
p.s. Vuk dlaku mijenja al ćud nikad.

New Report

Close