Blagi rast u 2. kvartalu kratka daha, u trećem opet pad

Autor: Jadranka Dozan , 12. studeni 2013. u 22:00
Savjet HNB-a: Smanjen je realni promet u trgovini na malo

I ocjene Savjeta HNB-a i indeks CEIZ Ekonomskog instituta govore o slabljenju trenda.

Nakon blagog oporavka gospodarske aktivnosti u drugom tromjesečju, već pokazatelji za treći kvartal pokazali su da to nije značilo trajniji zaokret, ocijenili su članovi Savjeta Hrvatske narodne banke na jučerašnjoj sjednici.

"Zamjetno je daljnje smanjivanje fizičkog obujma proizvodnje. Snažan pad bilježi i građevinarstvo. Turizam iskazuje porast broja gostiju i noćenja, ali samo stranih turista dok je domaćih bilo manje. Smanjen je i realni promet u trgovini na malo, a pogoršana kretanja na tržištu rada djeluju na daljnje opadanje potrošačkog i poslovnog optimizma". Na temelju niza različitih ekonomskih pokazatelja, pak, zagrebački Ekonomski institut mjesečno izračunava i indeks poslovnog ciklusa CEIZ, a jučer objavljena vrijednost tog indikatora za rujan potvrdila je ocjene HNB-a.

Nakon što je u kolovozu indeks pao u odnosu na prethodni mjesec (za 1,66 bodova), u rujnu je otklizao dodatnih 0,35 bodova. Uzastopno dvomjesečno smanjenje vrijednosti predstavlja promjenu obrasca ponašanja indeksa koji je od listopada 2012. do srpnja 2013. uglavnom stagnirao. To upućuje da se nakon dva tromjesečja stagnacije, ekonomska aktivnost u trećem kvartalu ponovno smanjuje, ističu u Institutu.

Komentirajte prvi

New Report

Close