“Bez strategije razvoja ni mi ne znamo što nam je činiti”

Autor: Marija Crnjak , 16. lipanj 2011. u 22:00

Novi Zakon o elektroničkim telekomunikacijama nema poticajni okvir za razvoj tržišta

Za pet do deset godina na europskom tržištu telekom operatera više neće biti pedeset kompanija, već nekoliko jakih igrača. Konsolidacija, koja je u tom sektoru neminovna, događat će se i na domaćem tržištu koje će pogotovo ulaskom u Europsku uniju doživjeti znatne promjene, složili su se sudionici panela poslovnog foruma na temu “Investicija u komunikacijsku infrastrukturu” održanog u četvrtak u organizaciji Banke i Poslovnog dnevnika.

Nije dosta biti inovativan
Konsolidacija telekom sektora u Hrvatskoj već je započela nedavnim Vipnetovim preuzimanjem B.neta, transakcijom teškom 93 milijuna eura. “Vipnet s B.netom je savršen spoj komplementarnih usluga, baš zato što se one ne poklapaju. Danas nije dovoljno biti inovativan (a B.net je predvodnik inovativnosti na domaćem tržištu), već je jako važno biti konkurentan, što se potiče širenjem palete proizvoda”, kaže Igor Barlek, rukovoditelj Vipnetova odjela regulative i interkonekcije te predstavnik Udruženja za telekomunikacije pri HGK. Domaće tržište telekoma vrijedno je oko dvije milijarde eura, a telekom jedan od najpropulzivnijih sektora za rast BDP-a, upozoravaju sudionici panela koji, iako uglavnom zadovoljni razinom zakonske regulative, nisu zadovoljni stupnjem provedbe zakona, ali ni time što ne postoji strategija razvoja sektora. Također ih muči budući Zakon o elektroničkim telekomunikacijama, od kojeg će koristi imati korisnici i regulator, ali ne i operateri, jer zakon nema nekakav poticajni okvir za razvoj tržišta.

Stara/nova infrastruktura
“Bez strategije razvoja sektora ne može se znati što se treba raditi. Od države očekujemo da stvori regulatorni okvir pa će se privatne kompanije vrlo dobro znati snaći”, istaknuo je Adrian Ježina, predsjednik Uprave B.neta koji je u infrastrukturu uložio 40 milijuna eura. Predstavnici telekom kompanija smatraju da postoji prostor za ulaganje u infrastrukturu, no istodobno ističu da treba bolje koristiti postojeću. “Možda smo i prije vremena napravili iskorak uvodeći infrastrukturu na tržište koje nije za to bilo spremno zbog niske razine razvijenosti gospodarstva i slabe kupovne moći u uvjetima krize”, kaže predsjednik Uprave Metroneta Željko Lukač.

Očekujem samo da se poštuju zakoni koji već postoje. Svjedoci smo da većina državnih institucija poslove i dalje ugovara izravnom pogodbom, zaobilazeći Zakon o javnoj nabavi
Matija Martić Optima telekom

Za dvije godine drastično će se promijeniti tržište telekoma koje je po svojoj prirodi dinamično, što se vidi i po akviziciji B.neta, o čemu sumnjam da je Vipnet razmišljao prije samo godine dana
Željko Lukač, Metronet

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nažalost u Hrvatskoj ne postojitržište – Lukač je jako naivan (a nije) ako to nije znao….i on spada u one koji bi malo tržište za metrone a malo i nebi kad treba Quaestus dokapitalizirati ACI (nekoć je PPP bio pokušaj da se domognu Sunčanog Hvara a sve opet bez tržišta tj. konkurencije)….

New Report

Close