‘Bez pravih reformi prijeti nam grčki scenarij čim nestane jeftinog novca’

Autor: Ana Blašković , 09. srpanj 2014. u 10:09
Ministar Arsen Bauk/Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatska ima najgore pokazatelje u javnoj upravi, pri čemu su samo Cipar i Rumunjska lošiji.

Zabune nema; Hrvatska je strukturno odavno 'Grčka' kad su u pitanju administracija i funkcioniranje tržišta rada i kapitala.

Od lepeze reformi koje su nasušno potrebne prioritet je javna uprava čija bi reorganizacija donijela efikasnost, ali i oslobodila prostor privatnom sektoru, poruka je okruglog stola 'Jesu li reforme uopće moguće?" magazina Banka i Hrvatske udruge banaka. Resorni ministar Arsen Bauk složio se da je puno područja na kojima je reforma nužna rekavši da se značajne reforme dosad nisu ni provodile već tek mali koraci u smjeru uređivanja sustava. Primjerice, pobrojavanje državnih službenika traže od 2003. i još nije gotovo, no samo u sustavu centralnog obračuna plaća uključeno je njih oko 220.000.

Ne politika već struka
Premda se godinama zazivaju, reforme se neće dogoditi jer na svjetskim tržištima ima puno jeftinog kapitala, smatra analitičar Velimir Šonje. "Status quo u područjima koja treba reformirati održavat će se dok ne dođe do novog financijskog poremećaja i tada nas, ako se nešto ne poduzme, zasigurno čeka grčki scenarij", predviđa Šonje. Reforme nisu puke izmjene zakona i papira već promjene kojima se mijenjaju prakse. "Za prave promjene nisu dovoljni političari koji često mogu više štetiti, već treba struka, što se sada pri izradi strategije javne uprave do 2020. ne događa", kaže Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Prepreke efikasnoj javnoj upravi su, kaže, manjak kapaciteta državne uprave za oblikovanje javnih politika, (ne)motivacija službenika jer nedostaje sustav nagrađivanja, ali i činjenica da Hrvatska niti nema obrazovanje za upravu. Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti upozorava da Hrvatska ima najgore pokazatelje u javnoj upravi, pri čemu su samo Cipar i Rumunjska gore. 

Prostor tržištu
Neefikasna javna uprava je prepreka i ekonomskog oporavku pa reforma mora proširiti prostor tržištu i privatnom sektoru čija će želja za zaradom proizvesti bolje ekonomske ishode od bilo kakvog državnog dekreta, zaključila je bivša ministrica financija Martina Dalić. 

Komentari (6)
Pogledajte sve


Takozvani "jeftin novac" ne postoji! Postoji samo "pozajmica sa kamatom" odnosno budete dužni više nego što ste pozajmili. A kada pozajmicu iskoristite za financiranje "državnog neprofitabilnog preglomaznog" aparata onda se to zove "dužničko ropstvo" a robovi su narod koji sve to mora opet vratiti a vraća se opet pozajmljivanjem tkz. nepostojećeg "jeftinog novca". Na kraju takvog puta uvijek je bankrot provalija.

Već postoji inicijativa za novac bez duga u Švicarskoj: http://www.initiative-monnaie-pleine.ch/english/

The Sovereign Money Initiative in Switzerland


http://www.vollgeld-initiative.ch/ . Pokrenuto je skupljanje potpisa za referendum.

Takozvani “jeftin novac” ne postoji! Postoji samo “pozajmica sa kamatom” odnosno budete dužni više nego što ste pozajmili. A kada pozajmicu iskoristite za financiranje “državnog neprofitabilnog preglomaznog” aparata onda se to zove “dužničko ropstvo” a robovi su narod koji sve to mora opet vratiti a vraća se opet pozajmljivanjem tkz. nepostojećeg “jeftinog novca”. Na kraju takvog puta uvijek je bankrot provalija.

Nostraduru, 09.07.2014. u 12:41
>>Neefikasna javna uprava je prepreka i ekonomskog oporavku pa reforma mora proširiti prostor tržištu i privatnom sektoru čija će želja za zaradom proizvesti bolje ekonomske ishode od bilo kakvog državnog dekreta, zaključila je bivša ministrica financija Martina Dalić. <<[/quote] Evo sad znamo koji je HDZ-ov plan -sve državno treba rasprodati i pretvoriti u privatno. Nema šta jednostavan plan u kojem se može ostvariti dobar postotak. --------- Međutim, zar se ne treba zamisliti? Može li 100 uspješnih poduzetnika otići na pusti otok i obogatiti se bez trgovine sa svijetom van otoka? Zašto ne mogu? Kada bi mogli? Samo kada bi više novaca dolazilo na otok, nego odlazilo. Ne treba li se pitati, od kuda vanjskom svijetu taj višak novca. Ako se samo radi o koncentraciji tj. oduzimanju drugima, onda je jasno da nema happy enda za sve nego samo za one koji koncentriraju bogatstvo. A ti će naravno biti manjina kojoj ovaj sustav paše. I zovu se kapitalisti i njihovi frendovi oportunistički političari.  Nemojte sada reći da niste znali što će se dogoditi ako se ponovo na vlasti dovedu oni koji ne rade za dobrobit velike većine.

I jos jedan komentar: ako stvarno zelimo reformu, potrebno je potpuno ukuniti sluznu javnih biljeznika jer to ne sluzi nicemu. Oni zapravo sam validiraju identit osobe koje potpisuje ugovor. To bi trebalo moci raditi BESPLATNO u svakoj ispostavi drzavne uprave, poreznoj, gradskoj upravi, vodovodu ili komunalcu. Za validirati osobnu iskaznicu nisu potrebne nikakve posebne kompetencije. Ako bi se ukinula sluzba javnih biljeznika, ljudima i poduzetnicima ustedilo bi se preko 2 milijarde kuna godisnje. Tih 2 milijarde predstavlja cisti trosak jer javni biljeznici ne stvaraju NIKAKVU dodanu vrijednost nego SAMO TROSAK firmama i stanovnistvu.

New Report

Close