Belje ih napustilo, prigrliti bi ih mogao Dukat

Autor: Božica Babić , 06. srpanj 2015. u 12:53
Otkupna cijena mlijeka iznosi oko 33-34 eurocenta za kilogram/Damir Špehar/PIXSELL

Poslovni partneri kompanije preuzet će mlijeko svih naših kooperanata u dogovoru s njima, poručuju iz Belja.

Agrokorova tvrtka Belje od prvog kolovoza prestaje otkupljivati mlijeko kod 600 kooperanata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije!

Ovu dramatičnu poruku, u razdoblju nastavka urušavanja mljekarskog sektora kroz pad otkupa od gotovo pet posto tijekom prva četiri mjeseca 2015. i uz 1200 isporučitelja manje, Poslovnom dnevniku javili su ogorčeni farmeri. Zvali su, kažu, u Ministarstvo poljoprivrede, no umjesto očekivanog jamstva za potporu dobili su tek odgovor da na toj adresi – nisu znali za odluku Belja. Na izravan upit, je li točna informacija o prekidu otkupa mlijeka kod 600 kooperanata iz Agrokora odgovaraju diplomatskom terminologijom, bez konkretnih brojki.

"Belje je bilo prisiljeno odustati od otkupa s lokacija na širem području Bjelovara i okolice zbog potencijalnih gubitaka uzrokovanih velikom udaljenošću i troškovima koji proizlaze iz toga. Poslovni partneri kompanije preuzet će mlijeko svih naših kooperanata u dogovoru s njima. Kako bi taj proces prošao što bezbolnije Belje je oformilo i tim stručnjaka koji kooperantima stoje na raspolaganju za rješavanje svih potencijalnih problema. Otkup koji Belje obavlja na području Osječko-baranjske županije u potpunosti će se nastaviti", stoji u odgovoru. Što ovo otkazivanje otkupa znači za sektor mljekarstva, te je li u Ministarstvu poljoprivrede bilo razgovora o toj problematici i kako će biti riješena, pitali smo u kabinetu ministra Tihomira Jakovine, no  odgovor nije stigao. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u petak nam je izjavio da "u županiju nije stigao službeni dopis Belja o prestanku otkupa mlijeka".

 

600kooperanata

bez isporuke Belju

Dodao je kako za tu namjeru ipak zna, ali samo kao najavu s lokalne razine. Na upit je li točna brojka o 600 kooperanata te što će županija poduzeti dogodi li se eksplozija nezadovoljstva i prosvjedi farmera, župan nije ponudio odgovor. Kazao je tek kako će u tom slučaju situacija biti vrlo teška te da preko domicilnih zastupnika u Saboru pokušava intervenirati da Ministarstvo poljoprivrede odobri potpore s obzirom da farmeri nisu krivi za prekid ugovora. Postoji li mogućnost da Dukat i Vindija, koji zajedno drže 64 posto udjela u ukupnom otkupu mlijeka, prihvate nove kooperante? Odgovorili su samo iz Dukata.

"Kao tvrtka koja neprekidno ulaže u razvoj primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj i koja svoje poslovanje bazira na otkupu i preradi mlijeka s hrvatskih mliječnih farmi, prepoznati smo od strane proizvođača mlijeka kao stabilan i pouzdan partner te otkupljivač koji redovno i na vrijeme plaća otkupljeno mlijeko. U Dukatu otkupljujemo mlijeko sukladno inicijativi i ponudi samih proizvođača mlijeka, a koje je u skladu s traženim standardima kakvoće, bez obzira radi li se o novom proizvođaču u sustavu proizvodnje mlijeka ili pak o proizvođaču koji iz bilo kojeg razloga želi promijeniti dosadašnjeg otkupljivača i suradnju započeti s našom tvrtkom. Svi zainteresirani kooperanti koji su surađivali s tvrtkom Belje ili nekom drugom tvrtkom slobodni su nam se obratiti kako bismo otvorili dijalog na temu moguće buduće suradnje", poručili su iz Dukata.

Direktor strukovne grupacije Croatiastočar u kojoj je i sektor mljekarstva Branko Bobetić nada se da "farmeri neće ostati na cjedilu već će biti zbrinuti." Otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj iznosi oko 33-34 eurocenta za kilogram dok se, iznosi, na europskom tržištu radi golemih viškova zbog ruskog embarga mlijeko može kupiti i za 20 eurocenti. U takvoj ponudi i proizvodnja na našim najvećim farmama teško može biti konkurentna, kaže Bobetić. Belje ima šest farmi s muznim grlima, samo na lokaciji Mitrovac je 2000 krava. U izvješću o proizvodnji i poslovanju u 2014. stoji podatak o proizvedenih 29,6 tisuća tona mlijeka. Za očekivati je da će tržište uskoro dodatno opteretiti i nedavno dopušteni izvoz mlijeka iz BiH u Europsku uniju, s te destinacije do srpnja 2013. godišnji uvoz u RH u prosjeku je iznosio oko 50 tisuća tona mlijeka i prerađevina. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close