Barometar cijena u Zagrebu – ‘i dalje u mraku poskupljenja’

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2012. u 18:55
Ilustracija (PXL)

Ovomjesečno stanje cijena u supermarketima stopilo se s posvemašnjim sivilom (da ne kažemo crnilom) u državi, objavio je portal Supermarketi.info.

Ovomjesečno stanje cijena u supermarketima stopilo se s posvemašnjim sivilom (da ne kažemo crnilom) u državi, objavio je portal Supermarketi.info.

"Uz najave cijele armije novih poreza koji su, eto, stečevina Europske Unije, pa ih se i mi moramo držati jer hrabro kročimo u istu, nova poskupljenja zabilježena u supermarketima samo govore u prilog daljnjem osiromašivanju onih koji ionako u ovoj politici štednje nemaju više što štedjeti, osim eventualno svojih živaca i zdravlja – što je na ovim prostorima samo po sebi već vrlo težak zadatak. Najveća poskupljenja dogodila su se u kategorijama od životne važnosti za svakog građanina, dok su najbrojnija pojeftinjenja zabilježena u manje važnim kategorijama životnih namirnica. Najalarmantnija poskupljenja dogodila su se u kategoriji mliječnih proizvoda, vjerojatno kao posljedica nedavnog 'prolijevanja mlijeka' kojeg smo mogli pratiti u medijima. Da je sve ostalo na tome, možda bismo mogli biti i optimistični, jer bi imali samo taj problem za riješiti. No, poskupljenja su zahvatila i ulje te jaja", piše portal.

Poskupljenje mliječnih proizvoda, ulja i jaja

Iako je stalo daljnje poskupljivanje brašna, na udaru su ovaj mjesec mliječni proizvodi, ulje i jaja. Prije svega se to odnosi na obje vrste Dukatovog jogurta u čašicama, bAktiv jogurt, sir ribanac 'Sirela', polutvrdi sir Gouda 'Sirela' te kiselo vrhnje 'Meggle'. Ulje i jaja su također ovomjesečni rekorderi poskupljenja u odnosu na prošlomjesečno stanje cijena u supermarketima.  Jaja su u prosjeku čak 25,85% skuplja nego u listopadu. Uz sve navedeno, lagani trend poskupljenja smo zabilježili i na pilećem fileu od prsa 'Cekin' (u 4 od 7 supermarketa), što nam sugerira eventualni jači trend poskupljenja te namirnice tijekom prosinca i u preostalim supermarketima.

Od važnijih pojeftinjenja zabilježili smo pojeftinjenje naranče, zelenog kupusa, junećeg buta bez kostiju, te poriluka i češnjaka. Svi ostali artikli pripadaju manje važnim namirnicama jer se manje-više radi o slatkišima, grickalicama i sl. Pojeftinjenje mesnih prerađevina (salame i hrenovki) ne smatramo nekom spektakularnom pojavom, jer su prošli mjesec ti isti artikli poskupljivali, pa možemo reći da su se nakon jednomjesečne vrtnje, cijene vratile na staro. Doista ne znamo kome će biti važno da je, primjerice, jeftiniji cappucino ili hrana za mačke.

"Sve u svemu, naše pesimistične prognoze se, nažalost, ostvaruju. Čini se da će na Božićnom stolu glavna poslastica biti slani štapići ili neki drugi 'kikiriki', a nastave li jaja poskupljivati tijekom slijedeće godine, niti Uskrs nam neće biti puno bolji", piše portal. Tablicu trendova poskupljenja u odnosu na listopad možete pogledati ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

sve je skupo [emo_mrgud][emo_mrgud]

New Report

Close