Banke uvode naknadu za podizanje gotovine u poslovnicama, objavljeni i iznosi

Autor: Valentina Wiesner/VL , 06. studeni 2019. u 15:44
Foto: Davor Puklavec/24sata

Cilj je potaknuti klijente da više koriste druge, brže i jednostavnije kanale poput bankomata ili online bankarstva – obrazlažu u Zabi.

Prema novim pravilima Zabe i OTP-a, a vjerojatno uskoro i PBZ-a, za podizanje svog novca na šalteru klijenti plaćaju – naknadu. Zaba je 20. rujna uvela naknadu od 1,95 kuna po transakciji za gotovinske isplate s kunskih računa do iznosa od 500 tisuća kuna, a za veće iznose – 0,3 posto. OTP će od 22. studenoga isplatu s kunskog računa fizičke osobe na šalteru naplaćivati čak četiri kune po transakciji, što je više od dvostruke Zabine tarife, također do 500 tisuća kuna, piše Večernji list.

Iznad te svote provizija je 100 kuna. Uvođenje iste naknade razmatra i PBZ, potvrdili su nam na upit. I u ovom najnovijem naplaćivanju kontakta klijenata sa službenicima u poslovnici eklatantna je netransparentnost u određivanju vrijednosti naknada. Kako se potpuno ista usluga može u dvije banke cjenovno razlikovati više nego dvostruko?! Ako je i cilj ovog poteza odvratiti klijente od korištenja poslovnica u kojima se plaća rad službenika te, umjesto toga, potencirati bankomate i mobilne transakcije, razlike u naknadi mogle bi se opravdati, recimo, time da OTP zaposlenike plaća dvostruko više nego Zaba svoje. A nekako se to baš ne čini izglednim. – Cilj je potaknuti klijente da više koriste druge, brže i jednostavnije kanale poput bankomata ili online bankarstva – obrazlažu u Zabi, a slično objašnjenje dao je i OTP u kojem kažu da će djelatnici imati više vremena za savjetovanje klijenata. – Iz tog razloga u poslovnice smo uveli i ulogu savjetnika za proizvode građanstva poznatijeg kao „meeter/greeter“ radi edukacije klijenata o korištenju digitalnih kanala. Prvi su dojmovi klijenata pozitivni. Podigli smo i dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatima na 8000 kuna – ističu u OTP-u.

Prema retorici iz PBZ-a, naplaćivanje ove naknade i kod njih je samo pitanje dana. Kažu kako digitalni i alternativni kanali mijenjaju način poslovanja te klijenti više koriste bankomate i online bankarstvo. – Banke mijenjaju organizacijsku strukturu širenjem dijelova koji se bave digitalnim kanalima, a poslovnice sve više dobivaju savjetodavnu ulogu i manje služe za uplate, isplate i plaćanje računa – ističu u PBZ-u. Inače, plaćanja naknade oslobođeni su klijenti Zabe koji imaju ugovoren neki od paketa usluga čije je cijene banka također nedavno podigla, kao i isplate s kunskih računa na kojima su zaštićena primanja i računa s ugovorenim skrbnikom. Isplate sa zaštićenih i skrbničkih računa ne dira ni OTP, kao ni iznose manje od 100 kuna.

Naknade nemaju namjeru uvesti Erste, RBA, Addiko ni HPB, dok iz Sberbanka kažu da ih trenutačno nemaju, ali nije poznato hoće li ih uvoditi i kolika bi bila cijena, piše Večernji list.
 

Komentari (14)
Pogledajte sve

slobodno su mogli i povuć novčanice od 1000 kuna kad im toliko smetaju krupni apoeni, al znaju za emotivne hrvate i Antu nam Starčevića kojeg niko ne smije dirat pa rekoše, ajmo ovako, skuhat žabu na lagano. naravno da ćemo to i platit. bankomat pljuje do 200 kn papiriće, ove od više ćete dobiti u banci, ako platite.


Lijepo plaća na ruke. Ako ide na račun tražim od banke 200 kn mjesečno jer moj novac svaki mjesec sjeda u banku a ja to naplaćujem

Treba pitati druga Linića koji je isposlovao da je zakonski podakt jači od zakona.

uz korumpiranog guvernera sve može samo deri

slažem se s tom odlukom. kad dođe mirovina, 3 dana se ne može ući u banku od silnih umirovljenika. neka se obrazuju u tom polju. moj tata od 7 banki bez problema koristi mob i pegla kartice ko sponzoruša. treba smanjiti broj šaltera i sve digitalizirati, kako vole reći političari.

New Report

Close