Banke najavljuju žalbe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2013. u 16:19
Arhivska fotografija; Marko Jurinec/PIXSELL

Banke su, kako je obrazložio sudac Radovan Dobronić, povrijedile interese potrošača i prekršile Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obveznim odnosima.

Ne komentiramo sudske presude, ne možemo komentirati prvostupanjske, nepravomoćne presude, najčešći su odgovori iz bankarskih krugova na upit o presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, a iz banaka na koje se presuda odnosi najavljuju kako će uložiti žalbu na presudu.

Trgovački sud u Zagrebu presudio je u korist udruge Potrošač koja je na inicijativu Udruge Franak podnijela tužbu protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke.

Banke su, kako je obrazložio sudac Radovan Dobronić, povrijedile interese potrošača i prekršile Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obveznim odnosima.

Prema presudi, banke u roku od dva mjeseca moraju kredite zaduženih u francima konvertirati u kredite u kunama s tečajem na dan ugovaranja i s fiksnom kamatom. No, povrat novca korisnici kredita mogu potraživati u posebnim pojedinačnim postupcima.

U Hrvatskoj narodnoj banci kažu kako ne komentiraju sudske presude, pa tako neće ni ovu.

Bez komentara, kratko je novinarima odgovorio i guverner središnje banke Boris Vujčić kojeg su novinari na dodjeli nagrade za europski govor godine upitali za komentar presude zagrebačkog Trgovačkog suda.

Ni poslovne banke ne žele komentirati nepravomoćnu presudu, a iako ih je sudac Dobronić pozvao da se pokušaju nagoditi, iz tih banaka najavljuju da će se žaliti na presudu.

"Ne možemo komentirati prvostupanjsku presudu, jer je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju ćemo uložiti žalbu, nakon čega očekujemo daljnji nastavak postupka. No, čak i slučaju pravomoćnosti takve presude, Zagrebačka banka ima dovoljno kapitala za uredno poslovanje", odgovorili su iz Zagrebačke banke.

I iz PBZ-a najavljuju žalbu, a jedina su banka koja u opširnijem odgovoru podsjeća na mjere koje su poduzeli za olakšanje otplate kredita u francima te pozivaju klijente da, s obzirom da se radi o nepravomoćnoj presudi, i dalje izvršavaju svoje obveze prema banci.

"Vezano za današnje ročište u postupku po tužbi Potrošača protiv osam banaka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača na kojem je objavljena presuda kojom je djelomično usvojen tužbeni zahtjev tužitelja, PBZ naglašava da se radi o nepravomoćnoj presudi te da će u zakonskom roku uložiti žalbu na presudu koju na temelju dosadašnjeg tijeka postupka smatra činjenično i pravno neutemeljenom", navode iz PBZ-a.

S obzirom da se radi o nepravomoćnoj presudi koja još ne proizvodi pravne učinke, iz PBZ-a pozivaju sve svoje klijente "da i dalje izvršavaju svoje obveze prema Banci na način i u rokovima kako je to ugovoreno postojećim ugovorima o kreditu i uručenim otplatnim planovima, a Banka će u cijelosti postupiti po pravomoćnoj presudi kada ona bude donesena i na način kako bude glasila".

U međuvremenu, kako navode iz PBZ-a, u svojoj ponudi korisnicima kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima "i nadalje nudi određene mjere olakšanja otplate ovih kredita, jednako kao što je i od uvođenja kredita uz valutnu klauzulu u CHF-u u paletu svojih proizvoda i usluga, Banka vrlo obzirno vodila računa o potrebama i zaštiti svojih klijenata".

Pritom navode kako su svi klijenti od samog početka bili upoznati s povećanim rizikom promjene tečaja švicarskog franka što je bilo navedeno i posebnom odredbom u ugovoru, kako je PBZ svojim klijentima još 2007. pripremio posebnu ponudu konverzije kredita u švicarcima u kunske kredite, "koju je tek manji broj klijenata prihvatio, dok je većina i nadalje odlučila ostati izložena riziku promjene tečaja".

Ostale su banke vrlo šture u odgovorima na upit o današnjoj presudi.

"RBA ne komentira nepravomoćne presude te će postupiti u skladu s pravomoćnom presudom kada bude donesena", odgovaraju iz RBA, a iz Societe General – Splitske banke poručuju: "Nismo još proučili presudu, a za sada nemamo komentar".

"S obzirom da se radi tek o prvostupanjskoj odluci, u ovom trenutku možemo kratko reći da ćemo poduzeti sve potrebne korake kako bismo u drugostupanjskom postupku dokazali da je poslovanje banke bilo u skladu sa svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske", odgovorili su iz Erste banke uz napomenu da od kraja 2008. u ponudi nemaju kredite u švicarcima.

"Hypo Alpe-Adria-Banka nema običaj komentiranja djelovanja suda kao niti nepravomoćnih presuda. Ipak, vjerujemo kako u spomenutom slučaju svi argumenti nisu jednako uzeti u obzir te ćemo se stoga uložiti žalbu na prvostupanjsku presudu", najavljuju iz Hypo banke.

"Današnja presuda Trgovačkog suda je nepravomoćna i ne možemo je komentirati, niti iznositi druge podatke na koje se odnosi Vas upit. Banka se ne slaže s presudom i na nju ćemo uložiti žalbu", kažu i u OTP banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close