Bandićevi stanovi u Sesvetama za 1280 eura po kvadratu

Autor: Ivan Pandžić , 10. listopad 2006. u 06:30

Vrijednost investicije je 1,425 milijardi kuna ili oko 420 milijuna više nego je predviđao POS-ov projekt

Nakon tri godine najava, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je napokon položio kamen temeljac za izgradnju stambenog naselja s 2733 stana na prostoru bivše svinjogojske farme u Sesvetama. Pritom je i nakon brojnih spekulacija i kalkulacija otkrio i konkretnu cijenu po kojoj će se dio stanova prodavati na tržištu – 1280 eura po četvornom metru.
Međutim, na tržištu će se prodati najviše 50 posto stanova jer je 900 stanova ili jedna trećina namijenjena socijalno ugroženima, 200 stanova se mora predati APN-u kao kompenzacija za projektnu dokumentaciju vrijednu 77,5 milijuna kuna, a dio će biti namijenjen i isključivo za najam znanstvenim novacima i mladim obiteljima. Koliki broj stanova će biti za najam u zagrebačkom holdingu koji je investitor u gradskoj upravi još nisu donijeli odluku. Na 39,5 hektara gradit će se ukupno 53 objekta, uključujući osim stambenih i dva vrtića, osnovnu i srednju školu, zatvoreni bazen, trgovački centar, crkvu, knjižnicu, kulturni centar, ambulantu i još manjih društvenih i poslovnih sadržaja u prizemljima stambenih zgrada. Vrijednost investicije je procijenjena na 1,425 milijardi kuna ili oko 420 milijuna više nego je predviđao projekt POS-a na istoj lokaciji prije tri godine. Cijeli projekt bi trebao biti gotov do kraja 2008. godine, a za njega neće vrijediti nikakvi kriteriji i liste POS-a.
“Ovo je milenijski projekt kakvog nema u Europi i Hrvatskoj. Želimo osigurati krov nad glavom i socijalno ugroženima i mladim obiteljima i zato će se krediti za ove stanove dobivati bez jamaca i depozita, a kamate će biti pogodnije nego klasične stambene kredite. Uskoro krećemo s temeljcima i na drugim lokacijama”, poručio je Bandić.

Model financiranja – tajna
No, model financiranja izgradnje i kupovine Bandićevih stanova je još obavijen velom tajne. Direktor zagrebačkog holdinga GKG Slobodan Ljubičić tvrdi kako neće dizati kredite ili se na bilo koji drugi način zaduživati kako bi priveli kraju izgradnju, nego će oni uložiti početni novac, a ostatak će se pokrivati iz kredita koje će građani dizati kod banaka. Zasad je potpisan sporazum s tri banke – Zagrebačkom, Privrednom i Hrvatskom poštanskom bankom koje će preko svojih agencija za nekretnine obavljati marketing i prodaju. Klijenti tih banaka će imati prednost pri kupnji, ali Ljubičić najavljuje da su takve sporazume spremni i potpisati i s ostalim bankama. Međutim, još nije dogovoreno hoće li građani dizati kredite koje će isplaćivati s počekom ili bi trebali plaćati rate dok stanovi još nisu gotovi. Ljubičić više vjeruje u drugu varijantu jer za svaku zgradu već postoji etažni elaborat i s tri banke je već dogovoreno da odobravaju hipotekarne kredite na još neizgrađene stanove. Svaka zgrada je vođena i na zasebnoj čestici.
Zasad također i nisu napravljeni nikakvi kriteriji za red prvenstva kupnje, jer u holdingu čekaju da vide koliki će biti interes. Tek ako on premaši broj stanova nakon što banke krenu u promociju, morat će se razraditi kriteriji prvenstva kupnje. Iako je najavljivano kako će se socijalni stanovi financirati iz prodaje onih za tržište, jučer na otvaranju je iscurila informacija da će te stanove ipak grad kupiti od holdinga sredstvima iz proračuna i to vjerojatno po istim ili nešto nižim cijenama od onih koji će biti ponuđeni tržištu. Dakle, socijalni stanovi se neće financirati iz stanogradnje, nego opet preko poreznih obveznika.

Zaustaviti divljanje cijena
Ljubičić je objasnio i kako su do cijene od 1280 eura došli kalkulacijama koje su pokazale da im i uz tu cijenu ostaje 15 postotni profit. Ako se 201 tisuća neto korisnog stambenog prostora koji se planira izgraditi, pomnoži s cijenom kvadrata dolazi se do brojke od 257,29 milijuna eura koje bi holding uprihodovao. Čak i ako se od toga odbiju stanovi za najam i oni koji se moraju predati APN-u, ostaje dovoljno novca za planirane javne sadržaje, ali samo pod uvjetom da grad svojih 900 socijalnih stanova i plati. “Želimo prvo zaustaviti divljanje cijena u Zagrebu, a zatim ih budućim projektima i sniziti. Smatramo da je profit od 30 posto na četvornom metru previsok i želimo pokazati da se može graditi i profitabilno i jeftinije” zaključio je Ljubičić.

Najviše trosobnih stanova

Iako je najavljeno preprojektiranje stanova kako bi se dobilo više manjih, jednosobnih i jednoipolsobnih stanova koji su najtraženiji, u službenim papirima i dalje stoji da će se graditi najviše trosobnih stanova – njih 527. Zatim slijedi 494 dvoipolsobna, 444 troipolsobna, 375 jednoipolsobnih, 363 dvosobna, 293 jednosobna, 234 četverosobna i tri s pet soba. Preprojektiranje će se obavljati u hodu, kao i potpisivanje ugovora s izvođačima. Od 27 izvođača koliko ih je potpisalo ugovore s APN-om za POS, zasad je holding ugovorio posao s tek osam, što je dovoljno za prvih 600 stanova za koje je Bandić jučer položio temeljac.

Novo naselje u brojkama

53 objekta (stambeni, stambeno poslovni, trgovački centar, dva vrtića, dvije škole, tržnica, crkva, bazen, knjižnica. kulturni centar)
2733 stana s ukupno 201 tisućom korisnog stambenog prostora
961 parkirališno mjesto
181 poslovni prostor
39,5 hektara površine
1,47 milijardi kuna investicije

Komentari (2)
Pogledajte sve

kako onda to oni misle prodaju investiciju od 1,45 mlrd kuna za 30 posto vecu cijenu i vele da je 30% puno a njima ostaje samo 15%?? ovo stvarno ne razumijem, na kraju ljudi placaju te stanove 30% vise 201000*1295eur = 1,3*1,45 mlrd kuna!

bezveze.

razlika u cijeni u odnosu na “tržišnu” ići će u džepove referenata koji će odlučivati kome će se prodati stan.

New Report

Close