Bandić pod istragom, investicije paralizirane

Autor: Marija Brnić, Marija Crnjak , 21. listopad 2014. u 08:07
Bandić je najavljivao kupnju Imunološkog zavoda/Anto Magzan/PIXSELL

Sudbina cijelog niza najavljenih ulaganja i privatizacijskih poslova u Zagrebu do daljnjega će biti neizvjesna.

Odlazak Milana Bandića i njegovih prvih suradnika s političke scene nekim bi najavljenim projektima moglo zapečatiti sudbinu, ili bar izmijeniti tijek događaja.

Tu je svakako nastavak izgradnje fontana kod Nacionalne knjižnice, gradska wifi mreža koju je Bandić mislio razviti s HT-om, izgradnja Zagrebačkih termi, kongresnog centra, niz ideja za megalomanske projekte koji su uhićenom gradonačelniku trebali poslužiti i u vlastitoj promociji, a u ozbiljnijim krugovima doživljavali su ih kao Bandićevu listu želja. U pitanje dolaze dva milijunska kupoprodajna projekta koja su Bandić i vodstvo Holdinga pokušali progurati u zadnjih godinu dana. Jedan od njih je prodaja Gradske ljekarne, zdravstvene ustanove čija je osnivačka prava Holding preuzeo 2006. godine, za što nikad nisu dobili suglasnost ministra zdravstva. Druga je Bandićeva gotovo fiksna ideja je da Grad u integralnoj verziji preuzme posrnuli Imunološki zavod, što je sporno s više aspekata, od isplativosti investicije nadalje.

Zagrebački holding krajem prošle godine objavilo je poziv za iskazivanje interesa za kupnju 50 posto ili više osnivačkih prava u Gradskoj ljekarni Zagreb, na koji su se javila četiri ponuđača,  Oktal Pharma, Medika, Belupo i JGL. Početna cijena prodaje bila je 100 milijuna kuna, kojima je Slobodan Ljubičić planirao pokrpati dugove Holdinga, no iz nekoliko relevantnih izvora uključujući Ministarstvo zdravlja i Hrvatsku ljekarnički komoru investitorima je odaslano upozorenje da je prijenos osnivačkih prava u županijskim ljekarnama zabranjen. Ne bez razloga, Holding do danas nije napravio sljedeći korak, odnosno raspisao natječaj za obvezujuće ponude, no od ideje nisu odustali. Dok se s jedne strane Grad želio riješiti Gradske ljekarne Zagreb, pod izgovorom da se ne uklapa  ideju Holdinga kao servisa građana, te da se radi o ustanovi koja posluje s gubicima, Bandić je javnost i vlastite suradnike nedugo nakon natječaja za Ljekarne iznenadio idejom da Grad kupi Imunološki zavod, farmaceutsku tvrtku s ogromnim gubicima koja je na putu da izgubi i zadnju licencu za proizvodnju.

Bandić je za Imunološki nudio 20, 30 milijuna eura, koliko treba. Krajem kolovoza, u iščekivanju Vlade da konačno raspiše natječaj za obvezujuće ponude, gradonačelnik je pozvao Vladu da što prije sjednu i dogovore se o ponudi Grada Zagreba."Ne da ostajemo u utrci za Imunološki zavod, nego smo mi jedini, istinski i pravi ponuđač. Ne može biti bolje ponude od Grada Zagreba uz jamstvo tri stvari – da ostavimo sve djelatnike da rade, da sva tri derivata iz krvi budu i dalje zaštitni znak Imunološkog zavoda i da to ostaje kao zagrebački i hrvatski brend", istaknuo je Bandić, bez argumenata zbog čega bi se novac građana isplatilo uložiti u tu visokorizičnu investiciju. Za jesen je bio najavljen i nastavak gradnje fontana na livadi ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, za koje se planiralo izdvojiti novih 19 milijuna kuna. Gradnja je trebala startati odmah po dovršetku potrebne dokumentacije, te okončanju prekršajnih postupaka pokrenutih radi prvih fontana.

Za 'malu Univerzijadu' koja se u Zagrebu održava u srpnju 2016. Bandićev je plan bio s 200 milijuna eura obnoviti Dom sportova te gradnja dvorane na zagrebačkom DIF-u, a obnovilo bi se i maksimirski stadion, u koji bi se uložilo ukupno 250 milijuna kuna. Upravo prošli tjedan istekao je i rok za natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje za Nogometni kamp za reprezentacije na Sveticama. Grad je s Hrvatskim nogometnim savezom za taj projekt, unatoč velikim protivljenjima, početkom godine dogovorio korištenje atraktivnog prostora od 75 tisuća četvornih metara, na kojemu su dosad bili postavljeni teniski tereni, i to na pet godina bez naknade.Na popisu projekata čija bi realizacija mogla postati upitnom bez inzistiranja još uvijek aktualnog gradonačelnika nalazi se i nekolicina projekata čija je ekonomska računica nešto jasnija, no provedba je još uvijek na razini ideje, bez jasve financijske konstrukcije.

Projekt gradnje zagrebačkih termi na području Blata kraj nedovršene sveučilišne bolnice osmišljen je pred više od pet godina, no nedavno je ponovno aktualiziran. Tvrtka Terme Zagreb, koju je osnovao Grad za realizaciju projekta, nedavno je dobila rješenje o prihvatljivosti za okoliš za ovaj projekt, a iz Grada je najavljivano da pokreću postupak za dobivanje koncesije za eksploataciju termalnih voda i osmišljavanje modela po kojemu bi se kompleks gradio (JPP i slično), te odabir strateškog parntnera. Vrijednost projekta procjenjivala se na oko 50 milijuna eura, a očekivalo bi se da bi se mogao pokrenuti već iduće godine. Neizvijestan je i dugonajavljivani Kongresni centar, koji bi se po ranijim najavama gradio iza hotela Westin, ali se razmatralo i mogućnost pozicioniranja na prostoru na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma. Bandić je Kongresni centar obećao podići u ovom mandatu, no također se ne zna tko bi dao novce za izgradnju.Bandić je prije godinu dana pokrenuo i razvoj gradske Wi-fi mreže, za koji su u prvoj fazi posao dobili HT, Storm grupa i Cisco, a koji bi, ukoliko se ti planovi Bandića ne poremete, u daljnjim fazama Grad stajati oko 50 milijuna kuna.

Komentari (6)
Pogledajte sve


i koliko će onda cijeli ovaj cirkus dodati padu BDP-a u ovom kvartalu, i koliko u sljedećoj godini?

Vrlo zanimljivo pitanje. S obzirom na značaj Grada Zagreba u hrvatskoj ekonomiji, bit će zanimljivo pratiti posljedice trenutnih događanja. No bolna činjenica jest da dugovi postoje i opstaju, a novca u gradskoj i državnoj blagajni nedostaje.

Trakavica oko prodaje Gradskih ljekarni vodi se još od 2005. godine, tj. od vremena kada je Kuštrak Bandiću za puste milijune prodao Medikine zgrade (Pierottieva – Jukićeva – Savska)- za izgradnju KONGRESNOG CENTRA !!! a od tog vremena datira i Uredba Vlade RH (kasnije izmjena zakona o Zdravstvenoj zaštiti) kojim je zabranjena prodaja osnivačkih prava ljekarničkih ustanova u vlasništvu županija. Nakon toga Kuštraku je onemogućena kupnja Gradskih ljekarni, a zbog članka objavljenog u ovom listu pod naslovom “Lov na zagrebačke apoteke” još se i danas vodi sudski spor, a u Medikinim zgradama na račun grada borave i caruju squoteri.

i koliko će onda cijeli ovaj cirkus dodati padu BDP-a u ovom kvartalu, i koliko u sljedećoj godini?

Procitah za šta ga terete…to su jako tanke optužbe. Čak i za predsjedničku kampanju..pa šta bi se onda moglo reći za Mesićevu a nju ne istražuju!?Ostat će on i dalje na čelu ZG makar iz zatvora jer mogu ga srušiti jedino ruke HDZa u skupštini Zagreba ali bi onda to tesko nastetilo HDZu jer bi ga tradicionalno biračko tijelo optužilo da je na vlast u ZG “dovelo komuniste”. Neće se od svega ništa desit osim što će nastradat sport,tu će se popa zavrnut Snjeznoj kraljici,ATP Zagreb i ostalima….

New Report

Close