Baldasar: Split ne može izbjeći rješavanje problema Spaladium arene

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2014. u 08:16
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nezavisna lista Marijane Puljak i HSP dr. Ante Starčevića odvojeno su pozvali vijećnike da se na sjednici Gradskog vijeća suprotstave namjeri da grad u predstečajnoj nagodbi preuzme dug Spaladium arene od 53,5 mil. eura.

Gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je da Split ne može izbjeći rješavanje problema Spaladium arene te je izrazio čuđenje što su Nezavisna lista Marijane Puljak i HSP dr. Ante Starčevića odvojeno pozvali vijećnike da se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća suprotstave namjeri da grad u predstečajnoj nagodbi preuzme dug Spaladium arene od 53,5 milijuna eura.

„Nezapamćeno je da netko prije same sjednice ovako reagira i donosi zaključak koji prejudicira odluku, odnosno da poziva vijećnike da glasuju protiv. Gradsko vijeće je jedino mjesto gdje možemo razgovarati o takvim stvarima i na kojem će se iznijeti još niz elemenata te postavljati pitanja i na kraju odlučivati“, rekao je jučer Baldasar novinarima.

Nezavisna lista Marijane Puljak i splitski HSP dr. Ante Starčevića pozvali su danas vijećnike da na sutrašnjoj sjednici glasuju protiv predložene odluke u predstečajnoj nagodbi po kojoj bi grad u cijelosti preuzeo Sportski grad – Tvrtku posebnih namjena d.o.o., tvrtku koja upravlja Spaladium arenom, podmirio dugove i preuzeo otplatu bankovnih kredita od 53,5 milijuna eura.

Nezavisna lista Marijane Puljak u splitskome Gradskom vijeću ima četiri vijećnika, a HSP dr. Ante Starčevića nema nijednog vijećnika jer je Damir Ćosić Roda nedavno izišao iz te stranke i najavio da će djelovati kao nezavisni vijećnik.

„Grad se, nažalost, ne može izvući iz cijele ove situacije koliko god bi neki htjeli da je to tako, da se zaboravi što je bilo, ali to nije tako i mi moramo naći nekakvo rješenje. Ova ponuda (iz predstečajne nagodbe) je jedno od mogućih rješenja za koje smatramo da je najbolje“, rekao je Baldasar.

Po njegovim riječima, predloženo rješenje nije ponudio Sportski grad – Tvrtka posebnih namjena ili konzorcij koji je utemeljio tu tvrtku, nego je ono „rezultat višemjesečnih razgovora, pregovora, dogovora, konzultacija i matematičkih izračuna“.

Oni koji unaprijed danas pozivaju vijećnike da sutra glasuju protiv „ne znaju što govore“, izjavio je Baldasar i dodao da ga „čudi razina neznanja“ onih koji tako postupaju.

„Situacija u vezi sa Spaladium arenom je takva da nema jednostavnih rješenja“, istaknuo je i dodao da su naslijedili takvo stanje, ali ne samo oni, nego i gradska administracija Željka Keruma, koja je bila suočena s istim problemom. Baldasar je rekao kako oni nisu uzrok takom stanju te da samo pokušavaju „sanirati strašne posljedice koje mogu nastati zbog toga“.

Tvrtku Sportski grad – Tvrtku posebnih namjena, koja upravlja Spaladium arenom izgrađenom za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva 2009., utemeljio je konzorcij tvrtaka "Konstruktor", IGH i "Dalekovod", koji je ugovorom o javno-privatnom partnerstvu s gradom Splitom i Vladom RH gradio Spaladium arenu.

Spaladium arena zatvorena je u rujnu 2012. zato što je banka koja je pratila njezinu izgradnju blokirala račun. Arena tada nije mogla podmirivati svoje obveze prema dobavljačima, tako ni prema HEP-u, zbog čega joj je isključena struja te su u njoj otkazani svi programi. Početkom prosinca 2013. Spaladium areni ponovno je uključena električna energija te je u njoj održani koncerti.

Komentirajte prvi

New Report

Close