Badel 1862 Radenskoj prodao bezalkoholne brendove Naru, Inku i Voćko

Autor: Božica Babić , 03. veljača 2016. u 14:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Badel 1862 danas je s Radenskom potpisao ugovor o prodaji svojih brendova Nara, Inka i Voćko te ugovor i o distribuciji PepsiCo asortimana u HoReCa kanalu u Hrvatskoj.

Nakon što je uprava Badela 1862, koju vodi Ivo Markotić, lani najavila da istekom 2015. zatvara pogon za proizvodnju bezalkoholnih pića (BAP) radi očuvanja core businessa, s obzirom da je od ulaska BAP-a u sustav Badela prije desetak godina ta tvornica kontinuirano radila s negativnim rezultatom, danas je popisan kupoprodajni ugovor s Radenskom.

Slovenska tvrtka Radenska kojoj je uz vode core business i program bezalkoholnih pića iskazala je zainteresiranost za tradicionalne brendove Badela (Nara, Inka, Voćko) pa je postignut obostrano zadovoljavajući dogovor koji je danas pečatiran potpisom ugovora kojim je Radenska otkupila prava na ovaj program Badela.

Od studenoga 2013. kada je donesen plan restrukturiranja, podsjećaju u Badelu, bilo je razvidno da će BAP morati zatvoriti. Prodajom brendova Radenskoj ostvaren je značajan izvanredni prihod, kažu ali nisu pripravni otkriti o kojem se iznosu radi. Samo ističu kako su iznimno zadovoljni što je ovom transakcijom osiguran opstanak i nastavak postojanja poznatih hrvatskih brendova Nara, Inka, Voćko (… čuvajte dobru naviku staru, pijte, pijte Naru…).

Prodaja bezalkoholnog programa definitivno je optimalno rješenje za dugoročno poslovanje Badela. Tvrtka se sada bez balasta BAP-a može potpuno usmjeriti na proizvodnju jakih alkoholnih pića i vina, s posebnim naglaskom na crvena vina u kojima je tržišni lider. Tako fokusiranim nišama Badel će nedvojbeno ojačati i svoju konkurentnu poziciju u sve žešćoj tržišnoj utakmici s inozemnim brendovima.

"Odluka o zatvaranju BAP-a, nakon što mjere sanacije provođene tijekom minulih godina nisu dale očekivani učinak, donesena je tek nakon što su osigurana financijska sredstva sredstva za kvalitetno zbrinjavanje radnika u skladu s kolektivnim ugovorom Badela i zakonskim uvjetima," kaže Markotić i dodaje kako je time učinjen veliki korak u restrukturiranju tvrtke uz niz korisnih učinaka s obzirom na dugogodišnji akumulirani gubitak.

U Badelu 1862 trenutno je zaposleno oko 500 radnika ,dok je u BAP-u bilo 47 stalno zaposlenih. U druge proizvodne pogone Badela prešlo je 26 djelatnika BAP-a dok se njih 16 dobrovoljno prijavilo na zbrinjavanje.

Slijedom odluke o gašenju BAP-a Badel je krajem prošle godine otkazao ugovor s kompanijom PepsiCo o punjenju Pepsi i ostalih proizvoda iz asortimana PepsiCo, da bi potom PepsiCo potpisao ugovor s Radenskom za ekskluzivnog punitelja i distributera za Hrvatsku.

U Badelu su posebno zadovoljni i podatkom što su s Radenskom postigli dogovor da mogu zadržati pravo na ekskluzivnu distribuciju Pepsija (0,25 l u staklu) u HoReCa kanalu Hrvatske radi sinergijskog efekta sa svojim programom jakih alkoholnih pića.

Više o ovoj temi pročitajte u sutrašnjem broju Poslovnog dnevnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close