AZTN istražuje je li Dinamo nezakonito od Bandića dobio 214 mil. kuna potpora

Autor: Saša Paparella (VLM) , 15. studeni 2012. u 11:52
Olgica Spevec (AZTN) razmotrit će potpore Mamićevoj 'neprofitnoj organizaciji'/PIX

Skupina Hajdukovih dioničara traži da Agencija Dinamu naloži povrat novca dobivenog od 2006. do 2012.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zaprimila je prijavu u kojoj se navodi kako je Građanski nogometni klub Dinamo od 2006. do 2012. dobio više od 200 milijuna kuna iz proračuna grada Zagreba, potvrdila nam je Snježana Vujisić Sardelić, glasnogovornica  AZTN-a.

"Agencija će razmotriti navode iz prijave kako bi utvrdila je li riječ o državnoj potpori. Ako jest, otvorit će se postupak ocjene je li dodijeljena sukladno pravilima o dodjeli državnih potpora", rečeno nam je u AZTN-u.Prijavu je podnijela skupina od devetero dioničara HNK Hajduka, mahom istaknutih članova splitske Torcide, koji traže da AZTN Dinamu naloži povrat najmanje 214,7 milijuna kuna dobivenih između 2006. i 2012. od Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i gradske Turističke zajednice. Prema navodima dioničara, "riječ je o sredstvima iz proračuna jedinice lokalne samouprave koja su poduzetniku isplaćivana za održavanje Dinamova stadiona".   Dioničari Hajduka podsjećaju na to da je nedavno Hajduk za potrebe dobivanja jamstva Grada Splita za dva kredita u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna morao pribaviti i odobrenje AZTN-a. Ističu kako je i Grad Zagreb za davanje novca Dinamu iz gradskoga proračuna trebao tražiti odobrenje AZTN-a. "Smatramo kako sve dodijeljene pojedinačne državne potpore nisu prije njihove dodjele korisniku, poduzetniku Dinamu, prijavljene AZTN-u, a državne potpore dodijeljene bez odobrenja Agencije nezakonite su.

Agencija je dužna u ovom postupku, nakon ocjene da je riječ o nezakonitim državnim potporama, naložiti povrat nezakonite potpore, koji uključuje iznos iskorištene državne potpore uvećan za iznos zakonske zatezne kamate, počevši od dana početka korištenja državne potpore. Samo na taj način može se postići povrat u prijašnje stanje, odnosno poništiti davanje nedopuštene ekonomske prednosti određenom korisniku (Dinamo) u odnosu na njegovu konkurenciju (ostali nogometni klubovi Prve hrvatske nogometne lige)", navode Hajdukovi dioničari.Pokušavajući komentirati splitsku prijavu, zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić naglasio da će "potpore vrhunskom sportu preko AZTN-a ići samo kada ta agencija bude vodila Grad Zagreb". Eventualni zaključak AZTN-a da gradski novac Dinamo nije dobio sukladno pravilima mogao bi biti snažan udarac Zdravku Mamiću, izvršnom dopredsjedniku Dinama, koji profitira od činjenice da Grad financira klub koji posluje kao udruga građana, tj.  "neprofitna organizacija". 

Potpore će preko AZTN-a ići samo kada ta agencija bude vodila Grad Zagreb

Milan Bandić, gradonačelnik

Komentirajte prvi

New Report

Close