AZOP nije tražio uklanjanje cijelih imovinskih kartica, ‘i mi smo zaprepašteni’

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2015. u 09:47
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka prema kojem dio podataka iz imovinskih kartica dužnosnika ne smije biti objavljen, točnije bračno stanje, broj djece, podaci o kreditu podignutom prije početka obnašanja dužnosti, bila je tema jutrošnje emisije U mreži prvog.

Rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka  prema kojem dio podataka iz imovinskih kartica dužnosnika ne smije biti objavljen, točnije bračno stanje, broj djece, podaci o kreditu podignutom prije početka obnašanja dužnosti, bila je tema jutrošnje emisije U mreži prvog, piše HRT.

Branka Dolenc, zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izjavila je da su i oni u Agenciji bili zaprepašteni odlukom o uklanjanju imovinskih kartica dužnosnika s interneta, jer agencija to – kaže ona – nije ni naložila. Rješenjem su, kaže, naložili samo ispravak određenih podataka.

Do cijelog slučaja uklanjanja kartica s interneta došlo je, da se zaključiti, zbog nedostatka komunikacije između AZOP-a i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Predsjednica Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa Dalija Orešković, također gošća emisije, kaže da je Povjerenstvo imalo rok od osam dana da bi u potpunosti udovoljilo rješenju AZOP-a da se uklone samo dijelovi iz imovinskih kartica dužnosnika, a posebno kako bi se onemogućila pretraga određenih podataka o njima na internetu. Taj rok im nije bio dostatan da pronađu odgovarajuće tehničko rješenje. Najlakše je bilo u tom roku ukloniti cijele imovinske kartice. Dolec danas kaže da su mogli i produljiti rok Povjerenstvu za rješavanje ovog problema, ali nisu – čini se, zbog nedostatka komunikacije. Dolenc je izjavila da je i sam AZOP protiv uklanjanja čitavih imovinskih kartica s interneta. Sada joj je žao što nije došlo do dogovora i što Povjerenstvu nisu produljili rok za rješavanje problema.

Dolenc kaže da nije bilo nikakvog pritiska dužnosnika za povlačenje kartica s interneta, niti je bilo službenih zahtjeva za njihovim uklanjanjem, AZOP-u je samo, kaže Dolenc, ukazano na određene nepravilnosti. Rješenje su donijeli, objašnjava, slijedeći praksu europskih zemalja i na temelju Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je uklonilo kartice s interneta, da agencija to nije znala, kaže Dolenc.

Nipošto agencija nije naložila skidanje imovinskih kartica. Naprotiv, mi smo bili zgroženi time, naše rješenje to i dokazuje, jer mi smo naložili samo uklanjanje minimalnog seta podataka, to rješenje smo temeljili upravo na Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Bili su (u imovinskim karticama, op.a.) objavljeni podaci koji nemaju svoju svrhu, koji ne odgovaraju na pitanje je li se dužnosnik našao u sukobu interesa, objašnjava Dolenc.

Trenutno se radi na povratku imovinskih kartica na internet, rješenje bi se moglo pronaći već idući tjedan.

Komentirajte prvi

New Report

Close