Ante Ramljak napušta CAIB i ulazi u posao s Borislavom Škegrom

Autor: Jadranka Dozan , 28. kolovoz 2007. u 06:30

Tim transferom Quaestus ulazi u nišu konzaltinga u M&A operacijama, a priprema se i za osnivanje fonda za nekretnine

Nakon desetak godina provedenih u CAIB-u, predsjednik Uprave hrvatske podružnice te investicijsko-savjetničke kuće Ante Ramljak okušat će se u istom poslu, ali na nov način. Ovaj put ne samo kao menadžer i financijski stručnjak specijaliziran za privatizacijski konzalting, operacije spajanja i preuzimanja (M&A) i druge strateške zahvate iz područja ‘corporate financea’, već i u ulozi partnera-suosnivača. Početkom rujna, naime, Ramljak preuzima vođenje Quaestus financijskog savjetovanja d.o.o., nove tvrtke za financijsko savjetovanje u zajedničkom vlasništvu Quaestus Private Equity Partnera, upravljačke kompanije koja se u domaćoj javnosti najčešće poistovjećuje s najeksponiranijim članom Quaestusove Uprave – nekadašnjim potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Borislavom Škegrom.

Jači transfer
Ramljakov odlazak iz CAIB-a i pridruživanje Quaestusovu timu jedan je od jačih transfera na domaćoj financijskoj sceni u ovoj godini. Budući da financijsko savjetovanje i vođenje M&A operacija po svojoj naravi više podrazumijevaju poslovnu diskreciju, o tom transferu više govore veliki privatizacijski i M&A projekti na kojima je radio kao prvi čovjek CAIB-ova ovdašnjeg tima. A među njima su bili savjetovanje hrvatske i makedonske vlade u privatizaciji telekoma, u restrukturiranju domaće brodogradnje, privatizaciji banaka i osiguranja, zatim mandat Novartisa u preuzimanju Leka, mađarskog Matava u kupnji Telekoma Crne Gore, Mobilkoma u utrci za GSM licencu. CAIB je, k tome, odradio kupnju i prodaju Splitske banke, pronalaženje strateškog investitora za Elka kabele, Novu TV, Panonsku pivovaru itd. Za poznavatelje prilika na domaćem financijskom tržištu njegovo napuštanje CAIB-a nije iznenađenje. Na to je upućivala već proljetošnja reorganizacija ovdašnjih sastavnica UniCredit grupe, dio koje je s UniCreditovim preuzimanjem HVB-a postao i CAIB. Osnivanjem divizije Financijska tržišta i investicijsko bankarstvo unutar Zagrebačke banke, banka je zapravo progutala dotad samostalni CAIB, a u novoj konstelaciji veći dio ‘caibovaca’ odlučio je karijeru nastaviti drugdje pa su tako drugi član Uprave Vladimir Bošnjak i direktorica Irena Weber već nešto ranije pronašli novo odredište (To One).

Mali i srednji projekti
U svakom slučaju, domaća financijsko-savjetnička niša odskora dobiva na zanimljivosti. Početak djelovanja Quaestusove tvrtke za savjetovanje u kupoprodajama, operacijama spajanja i preuzimanja poduzeća te strukturiranja strateških transakcija, za nekoliko domaćih konzultantskih kuća koje ciljaju na manje i srednje velike projekte zacijelo će značiti ozbiljnog konkurenta. A za M&A timove velikih sustava, odnosno međunarodnih investicijskih kuća koje uglavnom pretendiraju na transakcije velikih vrijednosti, Quaestus savjetovanje će u prvom redu biti izgledan lokalni partner. Cijela priča ujedno je i još jedna potvrda nešto ofenzivnije faze Quaestus Partnera koji uskoro očekuju i Hanfinu licencu za upravljanje fondovima za nekretnine.

Komentirajte prvi

New Report

Close