FOTO: Američko sveučilište i rovinjska bolnica imaju zajednički projekt

Autor: Marija Crnjak , 04. listopad 2017. u 14:44
FOTO: Press

Američko Sveučilište George Washington i rovinjska Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat pripremaju zajednički projekt, bolnički terapijski park koji će moći koristiti pacijenti i građani Rovinja.

Koncept parka su osmislili studenti Sveučilišta Washington u Seattleu na radionici pod vodstvom svjetski poznatog krajobraznog arhitekta, profesora Daniela Winterbottoma i njegova asistenta dipl. ing. Luke Jelušića, kao dio praktične terenske nastave u Rovinju. U izgradnji parka morat će se uzeti u obzir kako kretanje pacijenata i vozila, tako i specifične sadržaje za trening, fizikalnu i radnu terapiju, kao i zahtjeve konzervatora, jer je park šuma u okružju Bolnice zaštićeni spomenik kulture.

“Cilj je da novi terapijski park ambijentom i multifunkcionalnim sadržajima podigne pacijente iz kreveta, no i privuče ljude iz grada u prirodu, da prošeću, opuste se i jednostavno uživaju u krajoliku ili potakne da aktivno koriste fizikalno-terapijske sadržaje na otvorenom. Naime, dokazano je da stručno dizajnirani terapijski vrtovi imaju mnogostruke pozitivne efekte i u pogledu dobrobiti građana, a naročito kod bržeg oporavka pacijenata i pozitivnog doživljaja bolnice kao mjesta gdje pacijenti dolaze jer to žele, a ne samo zato što moraju”, pojasnio je ravnatelj bolnice, doc. dr. sc. Marinko Rade.Park će imati unutrašnje i vanjske vertikalne vrtove, a jedna od novosti bit će i mogućnost za pacijente da se, ukoliko to žele, kao dio radne terapije tijekom boravka u bolnici i sami bave vrtlarenjem.

“Želimo postati ustanova u kojoj novi naraštaji zdravstvenih radnika uče o novim konceptima funkcioniranja  zdravstvenog sustava i zdravstvenih ustanova”, ističe Rade. 
Na radionicama je osmišljeno nekoliko idejnih rješenja rehabilitacijsko- terapijskog parka Bolnice, a na odabranom rješenju također će raditi studenti iz Washingtona i Hrvatske. Uz Bolnicu Rovinj, u izradu parka ulagati će i Istarska županija kao vlasnik i osnivač Bolnice – kaže ravnatelj, doc. dr. sc. Marinko Rade.

 Inače, profesor Winterbottom predaje kolegij Arhitekture i urbanog planiranja na Odjelu za krajobrazni arhitekturu Sveučilišta George Washington. Stručnjak je za krajobraznu arhitekturu i terapijske vrtove te dobitnik brojnih profesionalnih i akademskih nagrada i priznanja na tom području. S programom „Projektiraj i izvedi“ do sad je suradnjom studenata i lokalnih zajednica realizirano 35 projekata diljem svijeta, terapijski i senzorički vrtovi u Seattleu, New Yorku, New Orleansu, ali i Hrvatskoj. U Hrvatskoj je Winterbottomova ekipa izvedela čak sedam projekata, među kojima su prvi multifunkcionalni terapijski vrt za srednjoškolce u sklopu Učeničkog doma Podmurvice, terapijski vrt za bolest demencije i aroma-terapijski vrt Psihijatrijske bolnice Rab, Boravišni prostor na otvorenom za studente Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te Park za slijepe, slabovidne i tjelesne invalide u sklopu Učeničkog doma Podmurvice u Rijeci. Projekt terapijskog kampusa Psihijatrijske bolnice Rab, koji se sastoji od četiri tematska terapijska vrta, dobio je 2016. prestižnu nagradu Američkog udruženja krajobraznih arhitekata.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close