“Ako sustav ocjenjivanja bude dobar eliminirat će tzv. uhljebe”

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2018. u 11:36
Foto: Thinkstock

Nakon što reformu provede na 56.000 državnih službenika, Vlada isti pravilnik planira primijeniti i na profesore, liječnike i svih 260.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Više truda i rada – veća plaća. To bi u budućnosti trebao biti motiv kojim će se voditi kod određivanja visine plaća državnih službenika. Kako je najavljeno, po tom modelu od 2019. Vlada planira dijeliti povišice zaposlenima u ministarstvima, Carini, policiji, Poreznoj upravi. Još samo ove godine svi državni službenici dobit će godišnje povećanje plaće od 0,5 posto,  a nakon toga će povišice ovisiti o njihovoj produktivnosti. Nakon što reformu provede na 56.000 državnih službenika, Vlada isti pravilnik planira primijeniti i na profesore, liječnike i svih 260.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Dr. Zvonimir Galić, izvanredni profesor Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu za N1 objasnio je koliko bi novi sustav ocjenjivanja državnih službenika mogao utjecati na podizanje produktivnosti:

"Ako bi bio dobro izveden, ovakav sustav bi mogao povećati ukupnu produktivnost i to na dva načina. Prvo, dodatno bi osnažio motivaciju zaposlenike koji su "od sebe" motivirani. Drugo, pomogao bi da identificiramo i iz sustava eliminiramo tzv. "uhljebe". Neka istraživanja pokazuju da nakon uvođenja sustava nagrađivanja po uspješnosti nemotivirani često sami napuste organizacije. Usput, napominjem da neki mediji često potpuno pogrešno izjednačuju ovu skupinu sa svim zaposlenicima javnog sektora. Uhljebi postoje, loši su za sustav i većina ljudi u njemu bi ih se rado riješila.

Međutim, ako sustav bude nepromišljen i nepravedan, napravit će više štete nego koristi pa će još dodatno narušiti motivaciju zaposlenika nakoje se odnosi, kaže Galić.

Komentari (8)
Pogledajte sve

***uhljebi su nastali nakon 2000. godine kad su nacilevičari otjerali pola policije, dio u mirovinu, a većini otkaz, ak se sjećate štrajkali su tada na pred Saborom u Zagrebu barem mjesec dana, ono kad je najveći stručnjak svemira Lučin bio ministar… njih su zamjenili likovi izvana koji pojma nisu imali o ničemu, izmeđuostalog nisu govorili kruh nego hleb i hljeb, otud naziv uhljeb…do danas su se razmnožili u sve ostale državne pa čak i lokalne organe…inače sustav ocjenjivanja postoji još od 1993 godine tak da mi nije jasno o kakvoj se tu reformi govori i o kakvom se uvođenju sustava ocjenjivanja radi kad to već postoji

Zašto ih zovete “UHLJEB” a ne “UKRUH ili UKRUV” ?

Svi smo mi …..

Ako je to rekao taj profesor, onda on nema blagog pojma ni što to znači uhljeb. Uhljeb nije loš radnik u javnom sektoru, nego osoba koja je formalno zaposlena na radno mjesto koje nije ni trebalo otvarati, tj. koje je potpuno nepotrebno. Nadalje, bez promjene radnog zakonodavstva ocjenjivanje je gubljenje vremena, jer se nikoga ne može otpustiti. Koja se radna mjesta trebaju ukinuti znaju odrediti stručnjaci organizacije rada, a to ama baš nikakve veze nema sa studijem psihologije na filozofskom fakultetu, uhljebskom studiju. To jest, upravo su ovakvi profesori najgori od najgorih uhljeba.


Uhljebe u Hrvatskoj ne može eliminirati ni Chuck Norris

Bravo!

New Report

Close